Anna Syberg

dansk kunstmaler (1870-1914)

Anna Louise Birgitte Syberg (født Hansen; 7. januar 1870 i Faaborg4. juli 1914 i København) var en dansk kunstmaler, der sammen med sin mand Fritz Syberg tilhørte gruppen af fynske malere, "Fynboerne".

Anna Syberg
Anna Syberg gengivet 1915 af Fritz Syberg
Personlig information
Født Anna Louise Birgitte Hansen Rediger på Wikidata
7. januar 1870 Rediger på Wikidata
Faaborg, Danmark Rediger på Wikidata
Død 4. juli 1914 (44 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Far Syrak Hansen Rediger på Wikidata
Ægtefælle Fritz Syberg Rediger på Wikidata
Børn Besse Giersing,
Ernst Syberg,
Hans Syberg,
Franz Syberg Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Karl Jensen, Syrak Hansen, Ludvig Brandstrup Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Liv redigér

Syberg var datter af malermester Peter Syrak Hansen, der i sin samtid var en betydningsfuld personlighed i Faaborg. Han underviste hende, og siden blev hun uddannet i dekorationsmaleri først på byens tekniske skole og i 1890 fik hun undervisning af Ludvig Brandstrup og Karl Jensen i København. Hun fik desuden undervisning i sang og klaver. Fra 1892 til 1894 var hun porcelænsmaler på Den Kongelige Porcelænsfabrik, hvor hun dekorerede stel med violer og krysantemummer. Hun blev gift med Fritz Syberg i 1894, som hun fik i alt syv børn med. I 1902 flyttede parret til Pilegården i Kerteminde, hvor også Alhed og Johannes Larsen boede. I hjemmet kom mange andre kunstnere, bl.a. Johannes V. Jensen.

Kunstnerisk virke redigér

Anna Syberg var en del af Fynbomalerne. Hun anvendte en særlig lag-på-lag-teknik, som hun havde lært sig i sin tid som porcelænsmaler. Teknikken gjorde, at hendes malerier med blomster og planter fik et særligt liv og ses bl.a. på værket Druer i et Drivhus (1903). Fra 1898 til 1910 samt i 1913 udstillede Anna Syberg på forårsudstillingen som Charlottenborg og i 1909 og 1913 tillige på Kunstnernes Efterårsudstilling. I 1912 var hendes værker med på Den frie Udstilling. Et par år foriden havde parret fået idéen til etableringen af Faaborg Museum, da Fritz Syberg havde haft et ekstraordinært salg af sine værker, men Anna Syberg fik aldrig sin del af æren for etableringen af museet.

Billeder redigér

Kilder og eksterne henvisninger redigér