Barrikadetiden (lettisk: Barikāžu laiks) er en historisk begivenhed til forsvar for Republikken Letlands genvundne selvstændighed proklameret den 4. maj 1990, en begivenhed der blev organiseret i hovedstaden Riga samt andre byer i Letland fra den 13. januar til den 27. januar 1991. I sin bredeste forstand benyttes begrebet om perioden helt frem til den 21. august 1991, hvor det sidste angreb på barrikaderne af OMON-særenheder fandt sted.

Barrikader i Jēkaba iela (Jakobsgaden) ved Republikken Letlands Øverste Råds (i dag Saeimaens) bygning juli 1991

Barrikadetidens forsvareres ikke-voldelige modstand gav ikke alene OMON-særenhederne modstand, men omstødte også med bred international opbakning den øverste sovjetiske ledelses beslutning om at indføre undtagelsestilstand og indsætte regulære sovjetiske militærenheder fra Vitebsk.[1] I alt syv personer omkom under barrikadetiden i forbindelse med OMON-særenhedernes overfald. Siden januar 1996 er mere end 30.000 barrikadedeltagere blevet udmærket med Barrikadedeltagernes Erindringsmedalje.[2]

Kildehenvisninger redigér

  1. ^ "Barikāžu laika notikumu hronoloģija" (lettisk). gramata21.lv. Hentet 14. februar 2012.
  2. ^ "1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme" (lettisk). Saeima. Hentet 14. februar 2012.

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.