Félix Houphouët-Boigny

ivoriansk politiker

Félix Houphouët-Boigny (født 18. oktober 1905 i Yamoussoukro, død 7. december 1993) var fra 1960 til 1993 den første præsident i Elfenbenskysten.

Félix Houphouët-Boigny

(juli 1962)
Personlige detaljer
Født 18. oktober 1905, 16. oktober 1905
N’Gokro, Elfenbenskysten
Død 7. december 1993
Yamoussoukro, Elfenbenskysten
Dødsårsag Kræft
Politisk parti Parti Démocratique de Côte d’Ivoire
Ægtefælle Marie-Thérèse Houphouët-Boigny
Uddannelses­sted École de formation d’instituteurs William Ponty
Religion Romerskkatolske kirke
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Ved valget efter Elfenbenskystens uafhængighed fra Frankrig i 1960, blev han valgt til præsident med 98 % af stemmerne.[kilde mangler] I 1983 flyttede Houphouët-Boigny Elfenbenskystens hovedstad fra kystbyen Abidjan til sin fødeby, Yamoussoukro.

Baggrund redigér

Houphouët-Boigny blev født i Yamoussokuro i den animistiske Akouès stamme og gennemførte sin folkeskoleuddannelse i Bingerville, hvor han konverterede til kristendommen og valgte at blive døbt som Félix. I 1921 læste han til læge hos École de médecine de l'AOF (French West Africa School of Medicine) i Senegal og praktiserede som sådan indtil 1940, hvor han fik rollen som chef de canton. Som lægeassistent på et hospital i Abidjan stiftede Houphouët-Boigny i 1925 en forening for hospitalets indfødte personale – en forening, det franske kolonistyre opfattede som en fagforening. Som konsekvens rykkede styren i 1927 Houphouët-Boigny til et mindre hospital i Guiglo.

I 1944 stiftede Houphouët-Boigny, i samarbejde med kolonistyren, Syndicat agricole africain (Den Afrikanske Landbrugsunion)[1].

Referencer redigér

  1. ^ "Felix Houphouet-Boigny, Ivory Coast's Leader Since Freedom in 1960, Is Dead". nytimes.com. 8. december 1993.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)

Ekstern henvisning redigér

 Spire
Denne artikel om Afrikas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
 
 
Wikimedia Commons har medier relateret til: