Karin A (også Kanine A) var en 4.000 ton fragtskib med 50 ton våben der blev opbragt af Israel Defense Forces (IDF) den 3. januar 2002.

En del af de våben der blev fundet på Karin A

Destination redigér

Våbenladningen var højest sandsynligvis på vej til det palæstinensiske hjemmestyre på Gazastriben – hvilket ville have været et brud på Oslo-aftalen. Imidlertid benægtede den palæstinensiske leder Yassir Arafat ethvert kendskab til sendingen. Nogle andre kilder antyder at våbnene kunne have været på vej til Hizbollah i Libanon[1].

Ladning redigér

Skibet alene havde en værdi på omkring $400.000, og den civile last brugt til at skjule våbenladningen omkring $3.000.000. Skibets egentlige last, våbnene, havde en værdi på omkring $15.000.000. Våbnene bestod af bl.a. Katjusja-raketter, mortérer, snigskytte geværer, ammunition, landminer, panserværnsmissiler så vel som 2,5 ton koncentreret sprængstof. Generalmajor Yedidya Yaari, leder af det israelske søværn, oplyser at våbnene var pakket i 83 containers indpakket i vandtæt plastik og ophængt på bøjer der kunne holde dem flydende og tillade aflastning og opsamling til søs.

Kl. 04:45 den 3. januar overraskede og stormede israelske marinespecialenheder Karin A i det Røde Hav omkring 500 kilometer fra Israel. Israelerne fik overtaget skibet og sejlede det til havnebyen Eilat i løbet af natten den 4. januar.

Kaptajnen på skibet var Omar Akawi – en Fatah-aktivist siden 1976, og tidligere medlem af den palæstinensiske ledelse. Ifølge det libanesiske dagblad The Daily Star så var køberen af våbnene Adel Salameh (Adel 'Moghrabi`) – en tidligere medlem af Yassir Arafats inderkreds indtil de tidligere 1980ere.

Ifølge israelske kilder var skibet købt i Libanon, sejlet til Iran hvor det blev lastet med våben på øen Kish. Derfra var det sejlet gennem Omanbugten, det Arabiske Hav, Adenbugten og det Røde Hav.

References redigér

  1. ^ The Strange Affair of Karine-A, Brian Whitaker, Guardian Unlimited, January 21 2002.

External links redigér