Kia Retona (type CE) var en offroader fra den sydkoreanske bilfabrikant Kia Motors. Det var en civil udgave af den koreanske militærjeep, som var bygget på samme platform som Kia Sportage. Navnet Retona betyder Return to Nature (tilbage til naturen). Retonas primære konkurrenter var Suzuki Jimny og Lada Niva.

Kia Retona
Produktion
Producent Kia Motors
Model Retona
Produktionsår 19972001
Karrosseri og platform
Type Offroader
Karrosseriformer 3-dørs stationcar
Teknik Langsliggende frontmotor,
baghjulstræk med manuelt
tilkobleligt firehjulstræk
Beslægtede Kia Sportage
Drivlinje
Motorer Benzin:
2,0 liter (94 kW)
Diesel:
2,0 liter (61 kW)
Gearkasse Manuel
Dimensioner og vægt
Akselafstand 2360 mm[1]
Længde 4000 mm[1]
Bredde 1745 mm[1]
Højde 1835 mm[1]
Egenvægt Benzin: 1480 kg
Diesel: 1505 kg
Kronologi
Forgænger Kia Rocsta
Efterfølger Ingen

Modelhistorie og konstruktion redigér

Retona afløste Asia Rocsta og kom på markedet i 1997, i den første tid udelukkende med firecylindret turbodieselmotor og femtrins manuel gearkasse. I 2000 blev modelprogrammet udvidet med en benzinmotor med samme slagvolume, og året efter indstilledes produktionen uden nogen direkte efterfølger.

Retona importeredes ikke officielt til Danmark.

Firehjulstræk redigér

 
Bagfra

Ved normal kørsel på tør, asfalteret vej (tohjulstræk) er forhjulene adskilt fra drivlinjen. Derved undgås unødigt slid på den forreste drivaksel og øget brændstofforbrug. Adskillelsen foregår med friløbsnave. Spærringen af friløbsnavene kan enten foregå automatisk eller manuelt.

De automatiske friløbsnave fungerer enten med undertryk eller mekanisk. Med automatiske friløbsnave er man efter at have frakoblet firehjulstrækket nødt til at køre et lille stykke baglæns for igen at aktivere friløbet. Dette behøver man ikke på de pneumatiske, undertryksstyrede friløbsnave.

På versioner med mekaniske friløbsnave er man nødt til manuelt at til- eller frakoble friløbsnavene direkte på hjulnavene før tilkobling hhv. efter frakobling af firehjulstrækket.

Tekniske specifikationer redigér

Litteratur redigér

Kilder redigér

Eksterne henvisninger redigér