Lunenburg er en mindre by på Nova Scotias Atlanterhavskyst mod syd, omkring 90 kilometer sydvest for provinshovedstaden Halifax i Canada. Byens indbyggertal var i 1991 på 2781 personer. Lunenburg County er opkaldt efter byen.

Havnen i Lunenburg

Byen blev grundlagt i 1753 og blev i 1995 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Denne status sikrer bevarelsen af en stor del af byens unikke arkitektur. Navnet på byen var hertugen af Brunswick - Lüneburg ære. Han var fra 1727 også konge af England og kaldet George II. De første europæiske indvandrere i Lunenburg (hovedsagelig tyskerne fra den sydlige Rheinland, schweiziske og franske protestanter fra Montbeliard) kom i samme bølge af indvandring som hollændere begyndte at bosætte sig i det nuværende Pennsylvania. De var alle en del af gruppen Foreign protestanter opmuntret af det britiske styre til at slå ned i området. Mange af de oprindelige familier og efterkommere lever den dag i dag fortsat og påvirker udviklingen af byen.

I sin storhedstid var Lunenburg en vigtig søfartsby. I byen blev bl.a. bygget skonnerte Bluenose og hendes søsterskib Bluenose II som er blevet en stor turistattraktion for byen. Turisme er i dag Lüneburgs største industri og tusinder besøger byen hvert år.

Eksterne kilder og henvisninger redigér

Koordinater: 44°23′N 64°19′V / 44.383°N 64.317°V / 44.383; -64.317