Mårup Kirke

nedrevet kirke på Lønstrup Klint

Mårup Kirke var en kirke i Mårup Sogn i Hjørring Kommune. Kirken lå på Lønstrup Klint, en ca. 15 km lang kystskrænt mellem Lønstrup og Løkken. Den blev opført cirka 1202.

Mårup Kirke
Mårup Kirke
Generelt
Opført ca. 1202
Geografi
Adresse Mårup Kirkevej 70, Lønstrup, 9800 Hjørring
Sogn Mårup Sogn
Pastorat Skallerup-Vennebjerg-Mårup Pastorat
Provsti Hjørring Søndre Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Hjørring Kommune
Oversigtskort

Den 24. marts 2008 blev kirken brugt for sidste gang til gudstjeneste i forbindelse med gudstjenesten 2. påskedag

Mårup Kirke blev i 1987 anvendt som lokation under optagelserne til Gabriel Axels Oscar-belønnede film Babettes gæstebud, baseret på Karen Blixens fortælling af samme navn.

Skibsankeret foran kirken stammer fra den britisk fregat "The Crescent", som på vej til Gøteborg med forsyninger til den britiske flåde forliste ud for Maarup den 6. december 1808. Ved forliset døde 226 besætningsmedlemmer, og de blev alle begravet i en fællesgrav på kirkegården. Syv officerer og 55 matroser overlevede.

Foruden "The Crescent" forliste to andre britiske skibe – "St. George" og "Defence" – længere nede langs vestkysten nogle år senere. Det britiske marineministerium opsatte derfor i 1895 en mindetavle i Maarup Kirke over de tre forliste skibe.

Da Lønstrup Kirke var blevet opført i 1928, ophørte Mårup Kirke med at blive brugt som sognekirke. Den blev herefter vedligeholdt som fredet minde af Naturstyrelsen. Havet åd sig dog ind i klinten og kom derved gradvis tættere på kirken, hvilket skabte frygt for at kirken ville styrte i havet fra den 70 meter høje klint.

Efter flere års diskussioner om kirkens skæbne[1][2] og forsøg på at sikre kirken[3] besluttede kirkens ejer, Naturstyrelsen, 27. november 2007 en trinvis nedtagning af kirken. I 2008 fjernede man kirkens blytag og det øverste af murene.[4] I løbet af de næste år blev kirken nedtaget under overvågning af eksperter fra Nationalmuseet, og den sidste sten fra kirkens fundament blev fjernet 18. september 2015.

I de første år af nedtagelsen blev alt materiale fra kirken gemt og opbevaret i en lagerbygning i Hjørring med henblik på at donere materialet til en evt. genopførelse på et sikkert sted, såfremt lokale velgørere ville finansiere et sådant projekt.

I efteråret 2015 fandt man en barnegrav under alteret, efter kirken var blevet helt fjernet. Arkæologer betragtede fundet som spændende, da det ikke er normalt at finde børn begravet under alteret. Det har sandsynligvis været et barn af en rig familie.[5]

Andre billeder redigér

Se også redigér

Kilder redigér

Eksterne kilder og henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.