Reaumur (° Ré, ° Re, ° R) er en temperaturskala, hvor vands frysepunkt er fastsat til 0° og kogepunktet til 80°. En ændring af temperaturen på 1°R svarer altså til en ændring på 1,25 °C.

René-Antoine Ferchault de Réaumur, der lagde navn til Reaumur-skalaen
Gammelt termometer i et apotek i Wien, der viser rumtemperatur i Reaumur

Skalaen blev indført af den franske videnskabsmand René-Antoine Ferchault de Réaumur i 1730[1] og havde først og fremmest et udbredt brug i Europa, især i Frankrig og Tyskland samt Rusland. I 1790'erne valgte man i Frankrig Celsius-skalaen fra det metriske system frem for Réaumur-skalaen.[1] Den eneste moderne anvendelse er til måling af mælkens temperatur ved produktion af Parmigiano-Reggiano- og Grana Padano-oste i visse italienske mejerier og ved produktion af schweiziske alpe-oste.[2] I Holland anvendes Reaumurtermometre ved kogning af sukkersirup til desserter og slik. Ligeledes anvendes skalaen ved visse mejerier i Mongoliet.[kilde mangler]

I litteraturen bliver der henvist til reaumurskalaen i værker af Dostojevskij, Tolstoj og Nabokov.[3][4][5] Skalaen kan stadig findes på ældre termometre, som dog ikke er originale Reaumur-termometre.

Se også redigér

Noter redigér

  1. ^ a b Simons, Paul (17. oktober 2007). "How Reaumur fell off the temperature scale". The Times. Hentet 2008-03-10.
  2. ^ Reaumur thermometer for Parmigiano-Reggiano cheese)
  3. ^ Fjodor Dostojevskij, Forbrydelse og straf, p. 268 Vintage Books. Part 3, Chapter VI on Project Gutenberg.
  4. ^ Lev Tolstoj, Anna Karenina, p. 685, Wordsworth Editions Limited
  5. ^ Vladimir Nabokov, The Real Life of Sebastian Knight, p. 1. Penguin Books.