En refleksmodtager er en radioforsatstype, som før i tiden benyttedes for at spare på antallet af anvendte transistorer og elektronrør.

Eksempel på refleksmodtagerdiagram, men udelad trimmekondensatoren på 30pF. (Trimmekondensatoren forårsager at trinet også fungerer som en superregenerativ modtager.)
Den ønskede HF-radiokanal kommer ind via stel og kondensatoren på 5..10nF på basis af OC872. Fra kollektor tappes den forstærkede HF ud (HF-forstærkerfunktion) via 10nF og AM-detektoren udgøres af 2*OA625 og lavpasfiltreres af 10nF, så nu haves LF fra radiokanalen. Den ledes sammen med DC og AGC-bias via 3Kohm modstanden tilbage til basis af OC872. Fra kollektor tappes den forstærkede LF (LF-forstærkerfunktion) via 5kohm og lavpasfiltreres af 10nF til LF-udgangen (NF – tysk NiederFrequenz).
Voila – forstærkertrinnet benyttes til forstærkning af to forskellige frekvensintervaller samtidig.
Blokdiagram af en refleksmodtager.

Det grundlæggende i en radioforsats af refleksmodtagertypen er, at et eller flere af forstærkertrinnene benyttes til forstærkning af flere frekvensintervaller samtidigt – sædvanligvis 2 – f.eks. (radiofrekvens og audiofrekvens - eller MF) og audiofrekvens).

Frekvensintervallerne skal være letadskillelige via filtre. Hvis lavfrekvens forstærkes i forstærkertrinnet, så anvendes som regel lavpasfiltre til at koble LF ind i indgangen og ud ad udgangen.

Eksterne henvisninger redigér

 
Wikimedia Commons har medier relateret til: