Scania AB er en svensk fabrikant af lastbiler og busser.

Scania
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktiebolag Rediger på Wikidata
Branche Bilindustri Rediger på Wikidata
Grundlagt 1911 Rediger på Wikidata
Etableringssted Södertälje Kommune, Sverige Rediger på Wikidata
Hovedsæde Södertälje, Sverige Rediger på Wikidata
Virksom i
Verdensplan Rediger på Wikidata
Produkter Rutebil, dieselmotor, lastbil, erhvervskøretøj Rediger på Wikidata
Regnskab
Omsætning SEK 170 mia. (2022) Rediger på Wikidata
Resultat SEK 8 mia. (2022) Rediger på Wikidata
Aktiver SEK 291 mia. (2022) Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
56.927 (2022) Rediger på Wikidata
Ejer Volkswagen Aktiengesellschaft Rediger på Wikidata
Moderselskab Traton Group Rediger på Wikidata
Datterselskaber Scania-Bussar
Scania Production Słupsk
Scania Latvia
SOE Busproduction Finland
Scania-Hytter
Ferruform
Scania IT
Scania Peter
Scania Production Angers
Scania Latin America
Dansk Automobil Byggeri Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporates se/556184-8564 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Klassisk Scania-lastbil

Ordet Scania stammer fra latin og betyder Skåne.

Historie redigér

Virksomheden blev grundlagt i 1900 i Malmø, Skåne, Sverige under navnet Maskinfabriksaktiebolaget Scania. Den 1. januar 1911 fusionerede selskabet med personbil- og lastbilfabrikken Vabis i Södertälje, som også producerer jernbanevogne. Det nydannede selskab fik navnet Vagnfabriks-Aktiebolaget i Södertälje (VABIS) (Dansk: Vognfabriks aktieselskab i Södertälje), hvor Scanias hovedkontor ligger i dag.

Scania-koncernen blev med tiden udviklet til verdens ledende lastbilproducent. Scania etablerede sig bl.a. i Sydamerika hvor de har haft produktion siden 1950'erne.

I 1969 fusionerede Scania med Saab og hermed blev industrikoncernen Saab-Scania skabt. I 1990'erne købes Saabs personbilsdivision af GM, og dette var begyndelsen til splittelsen af Saab-Scanias forskellige industrigrene. Scania blev igen et selvstændigt selskab. I år 2000 købte Volkswagen AG 34 procent af stemmerne og 17,7 procent af kapitalen i Scania. I foråret 2008 overtog Volkswagen hele Investors og desuden Wallenberg-familiefondens ejerandel, og havde dermed aktiemajoriteten i Scania.

Firmaets symbol har altid været Skånegriffen. Som en del i Saab-Scania var Skånegriffen hele koncernens symbol, hvilket forklarer at bilfabrikanten Saab i dag stadigvæk har Skånegriffen i sit mærke, på trods af at man savner en forbindelse til Skåne.

Selskabet blev afnoteret på børsen i Stockholm 5. juni 2014, da Volkswagen havde opkøbt firmaet.

Leif Östling var koncernchef fra 1994-2012, og blev derefter ansvarlig chef i VW-koncernens datterselskab for store køretøjer, fra juni 2018 kaldet Traton Group, som Scania blev en del af.

Industriområde redigér

 
Scania R420

Virksomheden producerer lastbiler over 16 tons samt busser, marine- og industrimotorer. Desuden tilbydes servicetjenester og reservedele for disse områder. I 2005 stod lastbilerne for 58 procent af salget[kilde mangler]. Dette år solgtes knapt 52.000 lastbiler[kilde mangler] og næsten 6.000 busser[kilde mangler]. De største markeder ud fra omsætning var Storbritannien, Brasilien, Sverige og Tyskland. Markedsandelen for lastbiler over 16 tons var 13 procent i Vesteuropa og 26 procent i Brasilien. Busserne havde 10 procent markedsandel i Vesteuropa.

Geografisk spredning redigér

Hovedkontoret og udvikling er samlet i Södertälje. Her og i Sao Paulo ligger de største fabrikker. Der produceres gearkasser i Sibbhult, Sverige og i Tucuman, Argentina. Aksler produceres blandt andet i Falun, og andre dele i Oskarshamn og Luleå. Der er dog i 2006 taget beslutning om at produktionen i Sibbhult og Falun overflyttes til Södertälje[kilde mangler].

I Zwolle, Holland og Angers, Frankrig er der samlefabrikker for lastbiler, mens buschassiser samles i Sankt Petersborg, Rusland, Lahti, Finland og Słupsk i Polen.

Billeder redigér

Eksterne henvisninger redigér

Koordinater: 59°10′14″N 17°38′26″Ø / 59.1706°N 17.6406°Ø / 59.1706; 17.6406