Tveite Station

station på Lillesand-Flaksvandbanen

Tveite Station (Tveite stoppested) var en jernbanestation på Lillesand–Flaksvandbanen, der lå i bygden Tveide i Birkenes kommune i Norge.

Tveite Station
Overblik
Land Norge Rediger på Wikidata
Kommune Birkenes Rediger på Wikidata
Jernbane Lillesand–Flaksvandbanen Rediger på Wikidata
Nabostationer Birkeland Station Rediger på Wikidata
Afstand 10,99 km fra Lillesand
Meter over havet 70
Åbningsdato 4. juni 1896 Rediger på Wikidata
Lukket 1. juli 1953 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Stationen åbnede som holdeplads, da banen blev taget i brug 4. juni 1896. Oprindeligt hed den Tveide, men den skiftede navn til Tveite i 1907. Banen var primært beregnet til transport af tømmer, men der var også en beskeden trafik med andet gods og med passagerer. Persontrafikken overgik efterhånden til busser fra 1928, og fra 1942 kørte godstogene kun efter behov. Banen blev nedlagt 1. juli 1953.

Stationsbygningen blev opført til åbningen i 1896. Bygningen rummede postkontor, billetsalg og ventesal. Stationen havde desuden to sidespor. Det ene var til en grusgrav syd for stationsområdet. Det andet var til læsning af tømmer og brænde og lå ved det sted, hvor Myhre torvstrøfabrikk opbevarede sine produkter. Den første stationsmester var Alfred Carlsen. Stationsbygningen eksisterer stadig.

Ved den gamle stationsbygning står de fire Skilssteinane. Det vides ikke hvorfor eller hvornår de ca. 1,40 m høje sten er rejst der, men ifølge gamle sagn markerede de grænsen mellem småkongerne i Eikeland og Håbesland.

Litteratur redigér

  • Thor Bjerke og Finn Holom (2004). Banedata 2004. Hamar/Oslo: Norsk Jernbaneklubb/Norsk Jernbanemuseum. s. 293. ISBN 82-90286-28-7.

Eksterne henvisninger redigér

 Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.