Diskussion:Elektrisk konduktans

Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Forslag til justering redigér

Jeg har lyst til at præcisere begyndelsen på artiklen, så der i stedet for

Elektrisk ledningsevne er en egenskab ved og et mål for elektriske ledere, som udtrykker hvor god en leder er til at lede elektrisk strøm.

står

Elektrisk ledningsevne (eller konduktans) er en egenskab for en elektrisk leder, som udtrykker hvor god den er til at lede elektrisk strøm.

Hvad er holdningen til at supplere teksten vedr. de parametre, der påvirker ledningsevnen med en formel som denne her??

 ,

hvor G er ledningsevnen, σ er den en materialeafhængig konduktivitet, A er lederens tværsnitsareal og l er lederens længde.

Jeg kunne opgså have lyst til at nævne at den elektriske ledningsevne af en leder er det reciprokke af den elektriske modstand, G=1/R.

Men, da jeg er helt ny Wikipedianer, vil jeg ikke træde rundt i spinaten, hvis dette bryder stil, konventioner e.lign.

Hej nye med-skribent. Samtlige artikler kan rimelig nemt føres tilbage til enhver tidligere "skikkelse" de har haft, så hvis du mener at have et forbedringsforslag, så gå bare til den og ret hvor der skal rettes. Vær ikke bange for at "spolere" noget! :-) — Peo 4. nov 2005 kl. 23:11 (CET)

Hører den elektriske ledningsevnetabel ikke under resistivitet? redigér

Jeg synes ikke det andet afsnit i artiklen med tabellen over ledningsevner hører hjemme her. Den elektriske ledningsevne af en leder afhænger af resistiviteten (og det er netop resistiviteter og ikke ledningsevner, der er angivet i tabellen), men også af den pågældende leders geometri (længde, tværsnit), så jeg synes ikke det giver mening at have en tabel her. Artiklen om resistivitet har iøvrigt allerede en resistivitetstabel.Slaunger 4. nov 2005 kl. 23:46 (CET)

Hej Slaunger. Det er nu ændret. --Glenn 2. jan 2007 kl. 18:20 (CET)

Elektrisk konduktans vs. Elektrisk ledningsevne redigér

Jeg har rettet et par links til andre wikier, hvor der blev refereret til materialeegenskaben konduktivitet (det reciprokke af materialeegenskaben resistivitet) i stedet for konduktansen (reciprok elektrisk modstand), som denne artikel egentlig omhandler.

Afledt af dette er jeg kommet til at tænke på, om det ville være mere hensigtsmæssigt at ændre denne artikels navn til elektrisk konduktans, idet denne betegnelse måske er mere entydig end elektrisk ledningsevne? Materialegenskaben konduktivitet benævnes således til tider som den specifikke elektriske ledningsevne, hvorfor det er nærliggende at forveksle den med blot elektrisk ledningsevne (eller ledeevne, som også benyttes til tider). Tabellen over resistiviteter, som i øjeblikket findes i denne artikel, og som jeg tidligere har kommenteret, mener jeg er et eksempel på denne forvirring.Slaunger 16. nov 2005 kl. 22:45 (CET)

Hej Slaunger. Det er nu ændret. --Glenn 2. jan 2007 kl. 18:20 (CET)

Er det ikke I = G * U, i stedet for det angivne I = G * V? Da V er selve enheden...

Egentlig kan man bruge hvilket bogstav man vil, og både V og U forekommer, men jeg er enig med dig i at U er mest almindeligt og mindst forvirrende, så jeg har rettet det på siden. /JeppeSN 27. dec 2005 kl. 00:02 (CET)
Tilbage til siden »Elektrisk konduktans«.