Diskussion:Kurdistan

Tyrkiet Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Tyrkiet, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Tyrkietrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Kurdistan er vel ikke et neutralt udtryk? Det er omstridt, hvor mange kurdere, der er, hvem der er kurder, og hvilket område, der kan kaldes kurdernes - og Kurdistan er jo netop "kurdernes land". --Palnatoke 27. jul 2005 kl. 10:02 (CEST)

Hej Palnatoke
Det er en central diskussion, du rejser her. Det er nemlig ikke muligt at have et NPOV, når det drejer sig om undertrykte folk. Hvad skal vi kalde makedonernes, kurdernes, tjetjenernes, araucarernes, baskernes (fortsæt selv listen ad libitum) lande? Hvad hedder deres sprog? Hvad hedder befolkningerne? "Findes" de overhovedet?
Jeg har ikke noget godt svar på spørgsmålene, men jeg kunne foreslå, at vi rettede os efter f.eks. FNs sprogbrug (hvis det findes).
Mvh.--Sten Porse 27. jul 2005 kl. 10:23 (CEST)
Kurdistan er ikke et officielt navn - der er jo ikke nogle af de involverede nationer, der vil navngive det, endsige foretage en gældende optælling af de forskellige folkeslag i området. Men standser du folk på gaden er de 100% klar over om de er kurdere, turkmenere, assyrere, yezidier eller noget andet. Man kan vel betragte Kurdistan som det område, hvor kurderne i hovedtræk bor. Det overlappes i væsentlig grad af andre områder med andre betegnelser, bl.a. Assyrien, der er det område, hvor de fleste assyrere bor.
Man kunne skrive at Kurdistan er det, kurderne selv kalder deres område. NPOV gør vel også at minoriteter kan beskrives ærligt og uden skelen til 'værtsnationens' holdninger. At Kurdistan er blevet mindre i alle 5 lande de sidste 50-75 år er fakta. Om man så kalder det etnisk udrensning eller ej afhænger af synsvinklen, men selv med NPOV-øjne må man tage tyren ved hornene og være konstaterende (hvordan beskriver man neutralt gasningerne i bl.a. Halabja??). De folkeslag, der har boet side om side i århundreder har rimelig fred og ro indbyrdes. Muligvis er jeg ikke helt neutral her, selvom jeg prøver - jeg er gift med en kurder :-) --Jørgen 27. jul 2005 kl. 10:42 (CEST)
Det er altså vanskeligt at beskrive det mere neutralt - jeg synes jeg gik på kattepoter da jeg skrev den. Der er jo netop ikke angivet nogen tal eller grænser, så jeg finder det urimeligt at sætte POV-stempel på den . Kurdistan er en realitet som verden er nødt til at forholde sig til , selv om det ikke er anerkendt af nogen regering. vh. Nico 27. jul 2005 kl. 10:57 (CEST)
Så vidt jeg kan se kan "kurdistan er..." byttes ud med "kurdistan er en betegnelse for...", eller "kurdistan er en betegnelse, der bliver brugt om..." (evt. med hvem der bruger den), men ellers er artiklen så NPOV som den kan være. Furbo 27. jul 2005 kl. 11:33 (CEST)
Det ville være iorden for mig - som en kuriositet kan det nævnes at den tyske wiki skriver at navnet første gang blev brugt officielt omkring 1159 :-) - Nico 27. jul 2005 kl. 12:36 (CEST)
Jeg savner dels et link til Kurder, dels en beskrivelse af at Kurdistan slet, slet ikke er et veldefineret område - netop fordi det jo er "kurdernes land". --Palnatoke 27. jul 2005 kl. 13:02 (CEST)
Jeg ved ikke om jeg har misforstået noget - normalt bruges POV når der en pricipiel uenighed. Evt. manglende link kan man sætte ind og ang. afgrænsningen står der da netop ikke noget med faste grænser, men at det er et grænseområde. Er vi ikke ude i meget små pinde der kan klares med småredigeringer. - Nico 27. jul 2005 kl. 14:00 (CEST)
Artiklen giver det indtryk at Kurdistan er det område, som fremgår af kortet. At det er et grænseområde er ikke det samme som at der ikke er faste grænser - Slesvig er et grænseområde. --Palnatoke 27. jul 2005 kl. 14:19 (CEST)

re. "Areal: 40 mio. Tyrkiet (Nordkurdistan) ..."

40 mio. hvad? Rune X2 13. dec 2005 kl. 08:48 (CET)

Bruger:Yagan havde smidt materiale fra leksikon.org ind. Vi må gerne bruge deres materiale, men så skal det ikke bare smides ind i bunden af artiklen efter kategorier og interwiki. Derfor har jeg nu slettet det indsmidte. --Palnatoke 13. dec 2005 kl. 08:53 (CET)

Relevant ekstern henvisning? redigér

En anonym bruger har tilføjet henvisning til SILAV Kurdistan. Linket henviser til et hjemmeside praktisk taget udelukkende på et mig ukendt sprog - sikkert kurdisk. Spørgsmålet er, om det er en relevant henvisning på dansk wikipedia? Hvis det er tilfældet, så bør den i hvert fald forklares, så interesserede på forhånd kan se, hvad der kan forventes. I modsat fald bør den slettes igen. --Arne (Amjaabc) 10. okt 2007, 09:12 (CEST)

Semibeskyttet redigér

Denne artikels emne er genstand for en del politisk diskussion, hvilket afføder, at mindre velmenende personer i store vendinger giver deres holdninger til kende på en uheldig måde. Som følge heraf er artiklen hermed blevet semibeskyttet. --|EPO| COM: 8. sep 2009, 20:11 (CEST)

Tilbage til siden »Kurdistan«.