Diskussion:Tidsrejse

Seneste indlæg: for 14 år siden af Amjaabc i emnet Ukorrekt beskrivelse
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Filosofi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Filosofi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af filosofi-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hvilke tankeeksperimenter menes der med sætningen "Man kan dog konstruere andre tankeeksperimenter hvor Peters blotte tilstedeværelse tilbage i tiden vil føre til paradoksale situationer, så denne mulighed fører effektivt til, at rejser tilbage i tiden ikke er mulige."? Så vidt jeg kan overskue kan det medføre determinisme og ophævelse af den frie vilje, men det vil være muligt, hvis alt er forudbestemt. Furbo 9. jul 2005 kl. 16:28 (CEST)

Man kan forstille sig et forsøg hvor en partikel bliver sendt bare få sekunder tilbage i tiden hvor den vekselvirker med en detektor der er konstrueret til at afbryde det igangværende forsøg og tænde en lampe. Påstanden er så, at lampen aldrig vil tænde da dette skaber modstrid på samme måde som med Peter og hans morfar. Det eneste "lovlige" resultat af forsøget er altså, at lampen ikke tænder og dermed kan man jo ikke se forskel på, om partiklen ikke blev sendt tilbage i tiden eller om universet har "bortcensureret" partiklens vekselvirkning med detektoren. I praksis blive universet "nødt til" at bortcensurere al vekselvirkning med partikler sendt tilbage fra fremtiden og dermed er censur i praksis det samme som, at rejser tilbage i tiden slet ikke kan lade sig gøre. Den frie vilje (som jeg her vil opfatte som kvantemekanisk usikkerhed) vil så vidt jeg kan se være "ophævet" i samme grad som resten af fysikken vil være det når der er tale om lukkede verdenliner. --Filip Larsen 9. jul 2005 kl. 18:27 (CEST)

Men der er jo den mulighed, at der bare er sket noget andet, at partiklen tunnelere gennem detektoren, eller at det ikke er muligt hvis der ikke er andre muligheder end at forsøget "udelukker sig selv", men at det godt kan ske hvis der er andre muligheder. Hvis verden er deterministisk kunne man forestille sig, at der allerede er "taget højde for", at partiklen/Peter er rejst tilbage i tiden, da det jo er sket inden tidsrejsen bliver udført. Så det, at Peter rejser tilbage i tiden, sker kun, fordi han allerede er blevet påvirket af at han er dukket op tidligere (vi mangler grammatik til at håndtere disse situationer. Men det er vist meget naturligt:-) ) Furbo 10. jul 2005 kl. 01:13 (CEST)

Ukorrekt beskrivelse redigér

Bruger:Aajohan havde 13. maj 2009 indsat følgende passage i slutningen af afsnittet "Relativitetsteorien og tidsrejser". På grund af tilføjelsens kommenterende karakter er den flyttet hertil.

(denne beskrivelse af tvillingeparadokset er forkert - se istedet [1])

Flytningen af afsnittet: Arne (Amjaabc) 16. maj 2009, 10:55 (CEST)Svar

Tilbage til siden »Tidsrejse«.