Günter Verheugen

tysk politiker

Günter Verheugen (født 28. april 1944 i Bad Kreuznach, Rheinland-Pfalz) er en tysk politiker, der var næstformand for Europa-Kommissionen og kommissær for erhverv og industri i den første Barroso-kommission. I den tidligere kommission under Romano Prodi var han EU-kommissær for østudvidelsen.

Günter Verheugen

2007
Personlig information
Født 28. april 1944 (79 år)
Bad Kreuznach, Rheinland-Pfalz, Tyskland Rediger på Wikidata
Politisk parti FDP, SPD Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Bonns Universitet,
Universität zu Köln Rediger på Wikidata
Tilknyttet FDP, SPD-Bundestagsfraktion Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetsunderviser, journalist, politiker Rediger på Wikidata
Deltog i præsidentvalget i Tyskland 1999 Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Europa-Universität Viadrina Rediger på Wikidata
Arbejdssted Bonn Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Günter Verhugen ved World Economic Forum i Tyrkiet, 2008.

Verheugen studerede historie, sociologi og statskundskab ved Universität zu Köln og Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn.

Han begyndte sin politiske karriere i det liberale parti FDP, hvor han var generalsekretær fra 1978 til 1982, hvor han sammen med andre venstreorienterede medlemmer forlod partiet i protest mod at partiet var udtrådt af Helmut Schmidts socialdemokratisk ledede regering. Samme år meldte han sig ind i SPD.

I 1983 blev han indvalgt i Forbundsdagen, hvor han frem til 1998 var medlem af udenrigsudvalget. Fra 1994 til 1997 var han næstformand for SPD's forbundsdagsgruppe, og fra 1998 til 1999 var han statssekretær i udenrigsministeriet. Derefter blev han EU-kommissær for udvidelsen af unionen med Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Slovenien, Ungarn, Slovakiet, Cypern og Malta. I november 2004 blev han udnævnt til næstformand for kommissionen og fik ansvaret for erhverv og industri.

Æresbevisninger redigér

Günter Verheugen er siden den 16. oktober 2004 Kommandør af Storkorset af Trestjerneordenen.[1]

Kildehenvisninger redigér

  1. ^ "Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvoto personu reģistrs" (lettisk). Letlands Præsidentkancelli. Arkiveret fra originalen (doc) 13. juli 2011. Hentet 13. juni 2011.

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne artikel om en tysk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.