Julie Wieth

dansk skuespiller, født 1960

Julie Pauline Wieth (født 13. november 1960 i København) er en dansk skuespillerinde, caster, instruktør og fortæller.

Julie Wieth
Personlig information
Fulde navn Julie Pauline Wieth
Født 13. november 1960 (63 år)
København
Nationalitet Global - provins DK
Forældre Mogens Wieth og Lily Weiding[1]
Ægtefælle Morten Suurballe (1995-2003)
Børn

Amalie Suurballe Wieth 3.6.1987, konservator

Johan Suurballe Wieth 13.9.1991, musiker
Uddannelses­sted Den Danske Filmskole Rediger på Wikidata
Beskæftigelse skuespillerinde, caster, instruktør mm.
Aktive år 1967-nu
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Wieth er uddannet fra Statens Teaterskole i 1985, Statens Filmskole 1989 og havde inden da film-debuteret i en barnerolle i Far laver sovsen (1967) og tv-debuteret i Strindbergs Brandtomten i 1975 på DR.

Hun har herefter optrådt på bl.a. Betty Nansen Teatret, Mammutteatret, Aalborg Teater, Folketeatret, Grønnegårdsteatret og Café Teatret. Blandt de roller hun har spillet kan nævnes Anja i Kirsebærhaven, Kvinden i monologen Partitur, mordbrændersken Ingrid i Jernbyrd, Mathilde i Mathilde, Maria i Det velsignede barn, Titania i En Skærsommernats Drøm og Goneril i Kong Lear.

I tv har man bl.a. set hende i serierne Strenge tider, Riget I og II, Kald mig Liva, Jeg ville ønske for dig, TAXA, Ved Stillebækken, Rejseholdet, Krøniken og Sommer.

På film har hun medvirket i blandt andet Skat, det er din tur, Små ulykker, Din for evigt, Fidibus, Hvid nat, Min mors kærlighed og Seksten en halv time.

I 2002 debuterede hun som instruktør med: Ondskaben, en monolog i tæt samarbejde med skuespilleren Claes Bang, på Aalborg Teater. Forestillingen er senest opført på Folketeatret i 2016 og i engelsk version i Johannesburg (2014) og London (2015).

Hendes seneste optræden som skuespiller på scenen var i 2009.

I 2018 blev Julie Wieth den første caster for arktiske skuespillere til internationale tv- og film produktioner i internationalt regi.

Hun er datter af skuespillerparret Mogens Wieth og Lily Weiding[1] og var gift med skuespilleren Morten Suurballe. Ægteskabet blev opløst i 2003. Julie Wieth er mor til Amalie Schjøtt-Wieth, konservator og Johan Suurballe Wieth, musiker.

Udvalgt filmografi redigér

Referencer redigér

  1. ^ a b "Nærmest født ind i branchen". Kristeligt Dagblad. ritzau. 12. november 2010. Hentet 12. juli 2014.

Eksterne henvisninger redigér

 Spire
Denne danske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
 
 Artiklen om skuespilleren Julie Wieth kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.