Niels Damkjær

Dansk dramaturg og maskemager

Niels Damkjær er dramaturg og maskemager. Han blev student i 1961 og tog eksamen i dramaturgi i 1966 fra Institut for dramaturgiAarhus Universitet. Niels Damkjær er gift med Mona Damkjær der også er maskemager.

Niels Damkjær

Personlig information
Født 1900-tallet Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dramaturg, sminkør Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Studier i italiensk. Latinamerikanske studier redigér

Han har studeret italiensk og været på studieophold på Universidade Federal da Bahia, Brasilien, derefter blev han i 2006 cand.mag. med latinamerikanske studier som hovedfag på Aarhus Universitet.

Undervisningsopgaver redigér

Han har undervist i dramaturgi på en række uddannelsesinstitutioner i Danmark og Norge og deltaget i teaterworkshops i Norge, Italien, Portugal og Brasilien. I Portugal , nærmere bestemt i Sintra ( Quinta das Murtas ) i de tidlige årene av det tjueførste århundre , på invitasjon fra Sabugo Joze av beskylder Gruppe Sintra Theatre , Niels Damkjær regissert en Teaterworkshoppen: heter Ideer og strukturer , drama , fra historien " Den ekspeditrise kamper " HC Andersen, besøkte Portugal ( Lisboa, Sintra , Setubal, Palmela ...) i 1866 på invitasjon fra den O'Neill familien. Han er intitiativtager til internationalt samarbejde mellem unge teaterfolk inden for EU-programmet Kalaidoskopet mellem Danmark, Norge, Italien og Portugal.

Forfatter og oversætter redigér

Niels Damkjær har forfattet hørespil til Danmarks Radio: Under fire øjne (udsendt 30. september 1975, Baden 21 kalder (udsendt 5. september 1976 og Kolde fødder – varme hjerter (udsendt 5. juli 1977), desuden har han skrevet komedien Nøglen, der havde premiere på Tidens Teater i Århus og København i 1980.

Han har skrevet artikler om dramaturgi og teaterforhold. Nogle af de vigtigste er: Skuepladsen – om sceneinstruktørens arbejde med teater, drama, 1994 og Teaterworkshoppen: ideer og strukturer, drama, 2004.

Han har oversat skuespil og fagbøger bl.a. Lystens regnbue og Teatret som krigskunst af Augusto Boal på Forlaget Drama.

Iscenesættelser redigér

Han har iscenesat mange forestillinger siden sin instruktørdebut i Vestergade 58 i 1966. I perioden 1968-1971 var han instruktør og skuespiller i Team Teatret, derefter på Svalegangen, Århus Teater, Odense Teater, Baggårdsteatret, Masken, og Kaskadeteatret. Han har også instrueret en række hørespil og TV-spil for Danmarks Radio.

Seneste instruktionsopgaver er En Landsbydegns Dagbog (2001) Under Elefanthud (2002), Stig Dalagers Øvelser i Ensomhed (2003 efter egen dramatisering af romanen), Hekseri og Maskerade (2004 efter egen bearbejdning af Holbergs tekster) og Holberg-forestillingen Niels Klims underjordiske rejse (2006) for Niels Andersen i Vandrefalken, det nuværende Holberg Teatret.

Andre Holberg-aktiviteter redigér

Han har bl.a. iscenesat Holbergs Jean de France og Det lykkelige Skibbrud i moderne versioner.

Derudover har han for Revyskolen i Norge og for teaterfestivalen i Santarêm, Portugal, instrueret Holbergs Hexerie eller Blind Allarm.

Han er én af initiativtagerne til Holberg Teatret i Kalundborg.