OP er en finsk finanskoncern. Koncernen består af 180 kooperative banker og deres centralorganisation. OP har over 1,4 mio. kunder i ejerkredsen. Foruden bankvirksomhed driver koncernen også forsikringsservices og et hospital.[1] OPs omsætning var i 2013 på 3,23 mia. US$ og der var 12.587 ansatte.

OP
Nyt OP-Pohjola koncernhovedkvarter
Virksomhedsinformation
Selskabsform Kooperativ Rediger på Wikidata
Brancher Finansvæsen, bankvæsen, finansiel service Rediger på Wikidata
Grundlagt 1902 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Vallila, Finland Rediger på Wikidata
Produkt Bank Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Tidligere OP-Pohjola Group hovedkvarter

I 2014 overtog koncernen den resterende del af aktierne i Pohjola Bank og konsoliderede sine services under OP-mærket. OP-Pohjola blev forkortet til OP.[2]

OP’s nye hovedkvarter er lokaliseret i Vallila i Helsinki og åbnede i 2015.

Historie redigér

Virksomhedens forgænger blev etableret i 1891, da brandforsikringsselskabet Palovakuutus-Osakeyhtiö Pohjola påbegyndte sine aktiviteter. Pohjola Bank blev børsnoteret på Helsinki børs i 1922.

De første lokale kreditforeninger blev etableret i 1902 efter at der blev modtaget et stort lån af den finske stat. Kooperativernes centralorganisation blev etableret i 1928, som en ideologisk organisation mellem lokale afdelinger. Efterhånden som forretningsområdet er blevet mere reguleret, så har centralorganisationen øget sin indflydelse på de lokale banker markant.

Sundhed redigér

I 2014 bekendtgjorde OP, at de de har planer om udvide indenfor sundhed og velvære. De driver et hospital i Helsinki-regionen, men de har planer om at åbne nye hospitaler i nær fremtid under Pohjola-mærket, som ikke længere benyttes til bankvirksomhed.[3]

Referencer redigér