Hollywood: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved DirkVE, fjerner ændringer fra 83.143.125.149 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Fra skiltets historie.
Linje 1:
[[Fil:HollywoodSign.jpg|thumb|Hollywoods berømte vartegn.]]
[[Fil:Kermit the frog hollywood walk of fame.jpg|thumb|En stjerne på ''[[Hollywood Walk of Fame|Walk of Fame]]''.]]
[[Fil:Universal Studios Gate 3 Lankershim 2015-04-19.jpg|thumb|''[[Universal Studios]]'' i Hollywood.]]
 
'''Hollywood''' er en berømt bydel, der blev grundlagt i [[1857]] i [[Los Angeles]], [[Californien]] i [[USA]]. Ordet "Hollywood" bruges også ved omtale af [[film]]- og [[tv]]-industrien i det sydlige Californien, afledt af den berømte bydel.
 
I [[Indien]] er [[Bollywood]] kælenavnet for den del af landets filmindustri, der har hjemme i [[Mumbai]], det tidligere Bombay. Navnet er opstået som en sammentrækning af "Bombay" og "Hollywood". [[Dolly Parton]]s [[forlystelsespark]] er navngivet Dollywood.
 
== Historie ==
I begyndelsen af [[1900-tallet]] begyndte filmselskaber fra [[New York City]] og [[New Jersey]] at flytte til det solrige Californien på grund af det gode vejr[[sollys]]et og de længere dage. Selvom der fandtes [[elektricitet|elektrisk lys]] på den tid, var det ikke kraftigt nok tilsom at kunne give tilstrækkeligt med lyslyskilde til filmoptagelser, hvorfor den bedste lyskilde var almindeligt [[sollys|solskin]]. Det første [[filmstudie]] i Hollywood-området blev grundlagt i [[1911]] af [[David Horsley]] for [[Nestor Studios|''Nestor Company]]''. Samme år slog femten andre [[uafhængigt filmselskab|uafhængige filmselskaber]] sig ned i området.
 
Det sydlige Californiens afstand fra [[New Jersey]] gjorde det også mere besværligt for [[Thomas Edison]] at håndhæve sine [[patent]]er på [[film|levende billeder]]. På det tidspunkt ejede Edison næsten alle patenter som var relevante ved filmproduktion, og i øst blev filmskabere, der arbejdede uafhængigt af Edisons [[''Motion Picture Patents Company]]'', ofte sagsøgt eller fik [[fogedforbud]] af Edison og hans repræsentanter. DerforDerimod kunne filmskaberne i Californien arbejde udenudenfor Edisons kontrol, og hvis Edison sendte sine repræsentanter til Californien, havde man som regel hørt om det, før de nåede frem, og filmskaberne kunne nå at stikke af til det nærtliggende [[Mexico]].
 
== Skiltet ==
Det berømte vartegn for Hollywood var oprindeligt "Hollywoodland". Det blev opført i [[1923]] for at reklamere for et nyt boligområde i bakkerne over Hollywood. I flere år forfaldt vartegnet, men i [[1949]] tilbød Hollywoods Handelskammer at fjerne de sidste fire bogstaver og reparere resten. Vartegnet er nu et registreret varemærke og må ikke anvendes uden tilladelse fra Hollywoods Handelskammer, der også står for det berømte fortov kaldet "Walk of Fame".
Det berømte [[vartegn]] på Mount Lee<ref>https://hikingguy.com/hiking-trails/best-la-hikes/easy-hollywood-sign-hike/</ref> var oprindeligt HOLLYWOODLAND. Det blev opført i [[1923]] som [[reklame]] for et nyt boligområde i bakkerne over Hollywood, og skulle efter planen stå i et halvt år. Den britiske skuespillerinde Peg Entwistle begik [[selvmord]] ved at kaste sig ud fra skiltet i [[1932]], vistnok fra bogstavet H. Hendes [[genfærd]] siges at hjemsøge stedet.<ref>https://www.vanityfair.com/hollywood/2014/10/hollywood-sign-haunted</ref> Entwistle var ifølge [[Bette Davis]] den, som fik hende til at ønske at blive skuespiller.<ref>https://www.thevintagenews.com/2017/07/13/the-truth-about-peg-entwistle-the-young-actress-who-committed-suicide-by-jumping-off-the-hollywood-sign/</ref>
 
I flere år forfaldt vartegnet, men i [[1949]] tilbød Hollywoods Handelskammer at fjerne de sidste fire [[bogstav]]er og reparere resten. Samme år fjernede man også de lyspærer, som havde prydet skiltet. I [[1978]] blev originalbogstaverne erstattet med vejrbestandige bogstaver af [[stål]].<ref>https://laist.com/2012/12/05/1978_photo_of_hollywood_sign_badly.php</ref> De er ca 15 m høje og 9 m brede. Vartegnet er nu et registreret [[varemærke]] og må ikke anvendes uden tilladelse fra Hollywoods Handelskammer, der også står for det berømte [[fortov]] kaldet ''[[Walk of Fame]]''. Skiltet må ikke ændres, selv om teksten i nogle dage var forvandlet til HOLYWOOD under [[pave Johannes Paul 2.]]s besøg i [[1987]].<ref>https://www.reddit.com/r/pics/comments/39z5w2/in_1987_the_hollywood_sign_was_changed_to_read/</ref>
 
== Noter ==
{{Reflist|2}}
 
== Se også ==
* [[Stjernerne på Hollywood Walk of Fame|Stjernerne på Hollywoods ''Walk of Fame'']]
* [[Pallywood]]
* [[Bollywood]]