Kilogram: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Zoizit, fjerner ændringer fra 2A01:CB19:3AA:6000:4D97:BDFA:42C7:FCEE (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
m Tilføjelser
Linje 10:
En meter har senere fået en mere reproducerbar definition, men man har stadig ikke fundet nogen reproducerbar erstatning for kilogram-loddet i Paris. Kilogrammet er således den sidste [[Système International d'Unités|SI]]-enhed, der er defineret ud fra en bestemt genstand (et [[Artefakt (arkæologi)|artefakt]]).
 
Kilogram er [[Definition|defineret]] af tre fysiske og fundamentale konstanter: [[Lysets hastighed]] ''c'', en specifik atomisk overgangsfrekvens Δ''ν''<sub>Cs</sub> og [[Plancks konstant|Planks konstant]] ''h''.
En mere generel [[definition]] af kilogrammet er ønskelig, således at man ikke er afhængig af et bestemt lods skæbne. Man kan forestille sig kilogrammet fastlagt ved at fiksere en [[naturkonstant]] til en bestemt talværdi. I november 2018 er et kilogram blevet koblet til [[Plancks konstant]], som er 6.626069934 x 10<sup>-34</sup>kg∙m<sup>2</sup>∙s<sup>-1</sup> med en usikkerhed på 13 milliarddele.<ref>[https://newatlas.com/planck-constant-redefine-kilogram/50311/ Redefining the kilogram in terms of Planck’s constant]</ref>
 
EnDen meremest generelkendte [[definition]] af kilogrammet er ønskelig, således at man ikke er afhængig af et bestemt lods skæbne. Man kan forestille sig kilogrammet fastlagt ved at fiksere en [[naturkonstant]] til en bestemt talværdi. I november 2018 er et kilogram blevet koblet til [[Plancks konstant]], som er 6.626069934 x 10<sup>-34</sup>kg∙m<sup>2</sup>∙s<sup>-1</sup> med en usikkerhed på 13 milliarddele.<ref>[https://newatlas.com/planck-constant-redefine-kilogram/50311/ Redefining the kilogram in terms of Planck’s constant]</ref>
 
Problemet med sådanne generelle definitioner har indtil nu været, at de ikke giver samme nøjagtighed som den nuværende kilogramdefinition. Det er fordi man kan veje et lod med større præcision, end den præcision man hidtil har kunnet bestemme de relevante konstanter med.
 
== Tideligere definition ==
Udviklingen af det første målesystem begyndte omkring år 1790. I 1793 var kilogrammet kendt under et tidligere udtryk "grav" (mere korrekt "milligrave"). Grav var defineret som vægten af en kubikdecimeter af [[destilleret vand]] ved 0°C. Efter tre år blev "grav" afskaffet og erstattet, af det vi i dag kender som kilogram. Grammet, 1/1000 af et kilogram, blev defineret i 1795 af massen af en kubikcentimeter af vand ved dets frysepunkt.
 
== Historie ==