Modest Musorgskij: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
m retter wikilink
Linje 68:
Dette blev indledningen til Musorgskijs bedste og mest produktive år. I 1868 skrev han elleve scener på en opera baseret på [[Nikolaj Gogol]] komedie ''Zhenitba'' ("Giftemålet"). Ambitionen var at bringe den folkelige dagligtale ind i musikken, men han måtte opgive dette projekt. I stedet blev han opmuntret til at skrive en opera baseret på [[Boris Godunov (opera)|Boris Godunov]]. Han fuldførte værket året efter, mens han arbejdede som tjenestemand i Skovdepartementet. Versionen blev afvist i 1871, angiveligt fordi den manglede en tydelig primadonna-rolle, og Musorgskij gik i gang med at revidere operaen.
 
En periode boede Musorgskij sammen med [[Nikolaj Rimskij-Korsakov]], og samværet med ham kan have givet god inspiration, i hvert fald gik den nye version langt ud over de efterspurgte ændringer. Den nye version blev anerkendt, og tre uddrag opført i [[MariinskijteateretMariinskij-teateret]] i 1873. Februar året efter blev operaen opført i sin helhed og blev en stor publikumssucces.
 
Musorgskij var nu på højdepunktet af karrieren, men mistede snart flere af vennerne, som han havde støttet sig til: Gruppen "[[De Fem]]" gik i opløsning, da medlemmerne valgte ulige kunstneriske veje, vennen Arsenij Goleniskjev-Kutuzov, som skrev digtene til sangcyklusserne ''Bez Solntsa'' ("Uden sol") og ''Pesni i plyaski smerti'' ("Dødens sange og danse"), giftede sig, og hans gode ven, maleren og arkitekten [[Viktor Hartmann]], døde i 1873.