Stenhus Kostskole: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Eksterne henvisninger: https://www.stenhus.dk
Linje 1:
'''Stenhus Kostskole''' i Holbæk er en selvejende privatskole med klassetrinene 5–10. Den sameksisterer med [[Stenhus Gymnasium og HF]].
 
Skolen tilbyder også e-Sport for klassetrinene 7-9 klasse, somder arbejdes blandt arbejderandet med spilteknikker og med praktisk træning, men derudover går de også i dybden med strategi og teamwork.
 
== Eksterne henvisninger ==
Linje 10:
{{bygningsbilledesavnes}}
 
== {{coord|55|42|41.75|N|11|40|54|E|type:landmark_region:DK|display=title}}Historie ==
 
== Historie ==
Skolen åbnede d. 4. september 1906 med 8 kostelever indlogeret på tangmadrasser oppe under kippen i den gamle hovedbygning. Her boede de til køkkenafdelingen, spisesalen og elevbygningen var færdigbygget. Bag initiativet stod teologen Edward Hass, som blev skolens første leder. Ønsket var at skabe en skole, der skulle dygtiggøre eleverne i både åndens og håndens arbejde. Dette fremragende pædagogiske grundprincip blev fastholdt i mere end 50 år, men det blev opgivet p.g.a. manglende tid i hverdagen. Skolens hovedbygning er en meget speciel gammel gård med en meget atypisk historie. Baggrunden skal findes i Danmarks ulykkelige situation efter statsbankerotten i 1813. Danmark var blevet ”et lidet og fattigt land”. Dyb social nød bredte sig, og holdt op gennem Guldalderen. Holbæk gik ikke fri. Kunsthøjskolen i Ladegårdsalleen fungerede dengang som Holbæks fattiggård, og der var fuldt belagt. Holbæk by havde meget svært ved at betale regninger og løn, og i 1850`ne skyldte byen så mange penge til fattiggårdens forvalter, at noget måtte gøres. I stedet for penge gav man ham jord til en halvgård d. v. s. ca. 25 tdl. udmatrikuleret af byens vestre fælled. Arealet havde aldrig været anvendt til andet end græsning og var derfor ikke blevet ryddet for Istidens sten. I aftalen med forvalteren fik denne lov til uden for så- og høsttid at anvende fattiggårdens ”lemmer” (de fattige) og hestene til indsamling af de mange store sten, som skulle bruges til at opføre en gård. Han lånte pengene til byggeriet af sin mor. En stenhugger blev entreret til at hugge naturstenene ud til anvendelige byggesten. Den gode forvalter var i sandhed en visionær mand. Han ønskede at få mest muligt ud af de til rådighed stående sten og havde derfor studeret gårdbyggeri, og havde fundet en egnet type i Schwarzwald i Tyskland. Den gård er karakteristisk ved at have en meget høj kælder, gerne bygget ind i en skråning. Her skulle staldene placeres. I det høje stueplan og under det meget store tag skulle beboelse og magasinrum indrettes. En sådan gård blev opført, og den vakte berettiget opsigt, da den stod færdig. Den lignede slet ikke en traditionel sjællandsk bondegård. Folkeviddet døbte den straks ”Stenhuset” og det navn blev hængende.