Saturnus: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m flertydig fix
Statskassen i Saturntemplet i Rom.
Linje 3:
'''Sāturnus''' (eller '''Saturn''') er i den [[romerske mytologi]] gud for korn og høst. Han regerede på et tidspunkt over jorden og svarede til [[Kronos]] i den [[græske mytologi]].
 
Selv om græsk og romersk mytologi flyder sammen, kan man dog stadig se en forskel på Saturnus og Kronos, idet Saturnus harfik en mere fremtrædende position i den romerske religion. Han var her en slags frugtbarhedsgud. ManRomerne mente i [[Antikken|oldiden]], at Kronos / Saturnus på sin flugt fra sønnen [[Zeus]] / [[Jupiter (gud)|Jupiter]] var undsluppet til [[Lazio|Latium]] i Italien, og havde lært dem at dyrke jorden.
 
Ifølge legenden blev Saturn ønsket velkommen til [[Rom]] af [[Janus (gud)|Janus]], og bosatte sig ved foden af [[Capitol]]. Det passer godt med Saturntemplets beliggenhed på Forum]], og et tidligere tempel blev indviet på det samme sted i 497 f.Kr. Forbindelsen mellem landbrug og rigdom kan være forklaringen på, at hans tempel rummede den romerske [[statskassen|statskasse]]. Bankhvælvet var et rum under trinnene op til [[søjlehal]]len, og der sikrede [[Julius Cæsar]] sig efter sin magtovertagelse ikke mindre end 15.000 [[guld]]barrer, 30.000 [[sølv]]barrer og 30 millioner sesterster. En del af denne formue var øremærket til brug kun i tilfælde af en ny [[Gallien|gallisk]] [[invasion]]. Cæsar bemærkede tørt, at han følte sig berettiget til pengene med tanke på, at han havde sørget for, at der ikke kom flere galliske invasioner...<ref>Georgina Masson: ''The companion guide to Rome'' (s. 54), Fontana books, 1974</ref>
 
Festen [[Saturnalia]] blev fejret til ære for Saturnus.
 
Den latinske grammatiker [[Varro]] afledte hansnavnet navnSaturn af ordet ''satus'' "såning, sæd", men det er problematisk, eftersom dette ord har et kort ''a'', hvorimod gudenavnet har et langt ''a''. En del forskere tror derimod, at navnet er af [[Etruskerne|etruskisk]] oprindelse, fordi der i en etruskisk indskrift optræder gudenavnet Satres.
 
Efter mellemøstligt forbillede opkaldte grækerne og romerne den "sjette" [[planet]] regnet fra solen og den "sjette" ugedag (lørdag) efter guden Kronos / Saturnus. Denne dag hedder stadig i dag ''Saturday'' på engelsk og ''zaterdag'' på nederlandsk.
 
== Noter ==
Efter mellemøstligt forbillede opkaldte grækerne og romerne den "sjette" planet og den "sjette" ugedag (lørdag) efter guden Kronos / Saturnus. Denne dag hedder stadig i dag ''Saturday'' på engelsk og ''zaterdag'' på nederlandsk.
<References />
 
{{Commonscat|Saturnus (deus)}}