Persisk (sprog): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
indsat billedtekst
m Smårettelser
Linje 49:
}}
 
'''Persisk,''', '''Farsifarsi''' og '''Daridari''' er en fællesbetegnelse for iransk, afghansk og tadsjikisk. Det officielle sprog i [[Iran]] er [[persisk]], som er bedre kendt som farsi og tales af alle i Iran. I [[Afghanistan]] og [[Tadsjikistan]] taler man henholdsvis [[dari]] og [[tadsjikisk (sprog)|tadsjikisk]], som er [[dialekt]]er af persisk. Kommunikation mellem personer med de forskellige dialekter er mulig, da det nærmest kun er ved accenten og låneord, der er forskel. Farsi indeholder låneord fra fransk, dari fra engelsk, mens tadsjikisk indeholder låneord fra russisk. Persisk er modersmål for 60 millioner mennesker og tales af i alt 110 millioner. Persisk bliver talt i [[Iran]], [[Afghanistan]], [[Tadsjikistan]], [[Usbekistan]], [[Aserbajdsjan]], [[Rusland]] og [[Bahrain]].
 
== Sprogets oprindelse ==
Linje 55:
 
== Udbredelse og dialekter ==
[[Dari]] er en af de ældste dialekter og er det officielle sprog i [[Afghanistan]]. Det skrives i Iran og Afghanistan med en særlig variant af det [[arabiske alfabet]].
 
Den dialekt, der tales i [[Tadsjikistan]], hedder [[tadsjikisk]]. Tadsjikisk bliver også ofte regnet for et selvstændigt sprog. Tadsjikisk skrives med det [[kyrilliske alfabet]].
 
== Galleri ==
<gallery>
Fil:Iranian-languages-map.jpg|RegionenOmrådet, hvor persisk '''(grøn)''' og andre [[Iranskeiranske sprog]] bliver talt.
Fil:Farsi.svg|Et eksempel på proportionerne i persisk [[kalligrafi]].
Fil:Persische Dialekte Persian dialects.png|Persiske dialekter.