Fuck: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
Linje 2:
{{sprog|dato=2008}}
[[File:Election day (30849894556).jpg|thumb|Lagkage med budskab]]
'''Fuck''' er et [[Engelsk (sprog)|engelsk]] vulgært [[slang]]udtryk med flere betydninger (der også er blevet udtrykt ved at stikke [[langefinger]]en op). Bruges bl.a. som ærgrelsesudtrykærgerelsesudtryk og som vredesudtryk, men er også et populært ord for at dyrke [[sex]]. Beslægtet med danske udtryk som; øv, knep, rend mig, skrid, og gå i lag med (udfordre). Fuck er efterhånden et [[international]]t ord. Det bruges mest af unge, og er ved at blive lige så normalt som et hvilken som helst andet ord. Det bliver ikke længere i de unge kredse opfattet som vulgært.
Fuck bruges ikke kun som et negativt ord. Det bruges også som et glædesudtryk, som f.eks. "Fuck hvor har det bare været en god dag" eller "Fuck hvor ser du godt ud!".
 
== Historie ==
Det er uvist om ordet altid er blevet opfattet vulgært, og hvis ikke, hvornår dette startede. Nogle tegn indikerer at det i nogle engelsktalende lande opfattedes som acceptabelt helt tilbage i det [[17. århundrede]]. Ordet betyder her ''"to strike"'' el. ''"to penetrate."'' Andre tegn indikerer at det må have være blevet vulgært så tidligt som i det [[16. århundrede]]s [[England]]. Ordet blev dog i stigende grad anstødeligt gennem tiderne pga. dets [[kutyme]] at beskrive (ofte på en ekstrem fjendtlig el. krigerisk måde) negativ eller ubehagelig omstændigheder el. folk på en bevidst fjendtlig måde, såsom i ordet "motherfucker" el. "fuckhead".
Fuck er ikke blot et [[verbum]] (transitive og intransitive), men også et [[substantiv]], [[udråbsord]] og, lejlighedsvis, et udfyldende [[infiks]]. Ordets [[etymologi]] (dvs. dets oprindelse) er uklart (se nedenfor).
 
== Etymologi ==
Kilderne såsom [[Oxford English Dictionary]] hævder at ordets sande etymologi stadig er uklar, men synes at pege på en [[angelsaksisk]] (oldangelsk) oprindelse. I USA i 1800-tallet, kunne ordet opfattes som noget beskidt og forbudt, idet sætningen "For Unlawful Carnal Knowledge" (ulovlig kødelig viden/indsigt) blev sammentrukket.
 
Hjemkørsel og udklædning på [[Sundeved]] og [[Als]] af det sidste bundt af modne høstede strå (et neg), blev kaldt "æ fokfokkuun" (fokkone) - ord fra oldangelsk - som rest af et gammelt frugtbarhedsritual på [[Angel]].
 
== Flen flyys og freris ==