Gribskov: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Status som "urørt skov" fremgår nu
Korrektur
Linje 3:
'''Gribskov''' er en skov i [[Nordsjælland]] og Danmarks fjerdestørste skov. Den dækker et område fra [[Nødebo]] i syd til [[Esbønderup]] i nord og [[Esrum sø]] i øst til [[Alsønderup]] i vest. I alt er skoven på ca. 5.600 [[Hektar|ha]], hvilket gør den til en af [[Danmark]]s største skove, kun overgået af [[Silkeborgskovene]], [[Rold Skov]] og [[Klosterhede Plantage]].
 
Gribskov indgår i [[Nationalpark Kongernes Nordsjælland]].<ref>[http://danmarksnationalparker.dk/kongernes-nordsjaelland/ Kongernes Nordsjælland]</ref> Med Naturpakken i 2018 blev det besluttet, at størstedelen af Gribskov skal have karakter af såkaldt "urørt skov"<ref name=":0">Naturstyrelsen: https://naturstyrelsen.dk/lokale-enheder/lokale-nyheder/2018/september/nordsjaelland-faar-danmarks-stoerste-vilde-skov/</ref>. Det vil sige, at træhugsten på sigt skal ophøre og at biodiversiteten skal have førsteprioritet. Gribskov er det absolut største sammenhængende område i Danmark, der er udlagt til urørt skov<ref name=":0" />.
 
I starten var '''Gribskov''' delt mellem [[Kirke (institution)|kirken]] og [[kronen]], men efter [[reformationen]] overgik hele området til [[konge]]n. Denne brugte, frem til [[1700-tallet]], mest området til jagt og græsning for [[hest]]e fra det berømte [[Frederiksborg Stutteri]]. Herefter begyndte skovdriften at få større betydning end jagt og græsning.