Kraków: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
udvidet artikel - oversat fra wikipedia no
udvidet artikel - oversat fra wikipedia no
Linje 78:
=== Krakóws periode som hovedstad i Polen ===
[[File:Krakow-rynek.jpg|thumb|left|200px|Mariakirken fra 1300-tallet]]
Under [[Kasimir I af Polen|Kasimir I Fornyeren]] blev Kraków [[Polen]]s hovedstad i [[1039]]. I opløsningstiden, da landet som følge af Bolesław IIIs arvefølgeregler blev delt i flere fyrstedømmer, blev Kraków sædet for seniorhertugen – den ældste arvingenarving som skulle få kongetitlen.
 
Allerede i det [[12. århundrede]] havde Kraków et bibliotek og en katedralskole, som i sin tid blev anset som Polens bedste.
 
Kraków blev næsten fuldstændig ødelagt under en [[tatarkMongolernes invasion af Rus'|mongolernes]] invasion i [[1241]]. Bygningerne blev genopbygget i gotisk stil, og i [[1257]] fik byen sine [[stadsret]]tigheder ([[Magdeburgrettigheder]]). Det var i den tid Kraków fik et skakbræt-mønstret byplan og sit hoved-torv, og bebyggelsen fra den gang kan fremdeles ses i den gamle by.
 
Den polske opløsningstid endte i [[1320]], da kroningen af Władysław Łokietek fandt sted i [[Wawel|Wawel-katedralen]]. Fra den tid af og frem til [[1734]] var Kraków Polens kroningsby, med katedralen som begravelsesplads for de polske konger.
 
Regeringstiden for Kasimir III af Polen, som blev kronet til Polens konge i [[1333]], viste sig at have stor betydning for byens udvikling. Kongen oprettede blandblandt andet to nye byer, Kazimierz og Kleparz, som var direkte forbundet med Kraków. I denne tidentid blev flere af byens vigtigste seværdigheder opført eller ombygget, blandt andet flere kirker, markedshallen, eller slottet på Wawel. Kasimirs største bedrift blev imidlertid grundlæggelsen af [[Universitet Jagielloński|byens universitet]] i [[1364]], som er et af [[Europa]]s ældste og mest renommerede.
 
[[File:Nuremberg chronicles - CRACOVIA.png|thumb|right|200px|Kraków i 1400-tallet]]
 
Fra [[Vladislav 2. Jagello af Polen|Vladislav II Jagellos]] kroning i [[1386]] og frem til [[1572]] herskede jagellonerne over byen. Som hovedstad i et af Europas mægtigste monarkier, udviklede byen sig i det [[15. århundrede|15.]] og særlig i det [[16. århundrede]] på alle områder – både indenfor arkitektur, håndværk, handel, kultur og videnskab. Det var særlig under [[Sigismund 1. af Polen|Sigismund I den ældre]] og [[Sigismund II August af Polen|Sigismund II August]] at byen blev et magtcentrum i Polen. Her studerede blandt andet [[Nicolaus Kopernikus]], og den store skulptør Veit Stoß (1447-1533) udformede alteret i Mariakirken, mens Hans Dürer, yngre bror af [[Albrecht Dürer]], var hofmaler hos kong [[Sigismund 1. af Polen]]. I byen virket mange fremtrædende humanister, videnskabsmænd og kunstnere fra [[Italien]], [[Tyskland]] og andre stater. Fra denne tid stammer et stort antal [[Renæssancen|rænæssancebygninger]] og -kunstværker. Efter endnu en ombygning i årene [[1499]]–[[1536]] blev [[Wawel|slottet på Wawel]] en af Polens smukkeste renæssancebygninger, mens det nyopførte Sigismund-kapel i Wawel-katedralen Polens smukkeste mausoleum. I [[1520]] kunne man høre Polens største kirkeklokke – Sigismund-klokken – ringe i Kraków. I Sigismund II Augusts tid havde byen 30 000 indbyggere.
 
Sigismund II August døde i [[1572]] som den sidste jagellonske konge, og i [[1596]] flyttede [[Huset Vasa|Vasa-kongen]] [[Sigismund 3. Vasa af Polen|Sigismund III]] den polske residens til [[Warszawa]].
Linje 101:
 
Mod slutningen af det [[18. århundrede]], efter at [[Polens tre delinger|den polske stat blev delt]] af sine mere militariserede og politisk aktive nabostater [[Rusland]], [[Østrig]] og [[Preussen]], blev Kraków indtaget af østrigske styrker. I årene [[1809]]–[[1815]] tilhørte byen [[Hertugdømmet Warszawa]], og blev som følge af [[Wienerkongressen]] en [[fristad]] - også kaldt republikken Kraków - indtil [[16. november]] [[1846]], da den blev annekteret af [[Østrig]] og indlemmet i den [[Østrig-Ungarn|østrigske-ungarske]] [[Satellitstat|vasalstat]] og kronlandet [[Kongedømmet Galicia og Lodomeria]]. Da det østrigske styre var mere liberalt end i det russisk- og preussisk okkuperede Polen, blev byen på ny centret for polsk kultur og kunst og et nationalsymbol for polakkerne.
Etter [[1. verdenskrig]] blev byen del af det nye selvstændige Polen i [[1918]].
 
=== Kraków under 2. verdenskrig ===
[[Fil:Krakow Ghetto 06694.jpg|thumb|200px|Jøder deporteres fra Kraków i 1943]]
 
Da [[Polen]] blev [[Okkupation|okkuperet]] af tyske tropper under [[2. verdenskrig]], blev byen gjort til hovedstad i [[Generalguvernementet Polen|Generalguvernementet]], som var de dele af Polen som ikke blev indlemmet i det tyske rige. [[Nazisme|Nationalsocialisten]] [[Hans Frank]] fik hvervet som generalguvernør, og flyttet ind på Wawel.
 
Under Franks styre blev store dele av byens intellektuelle arresteret og sendt til [[koncentrationslejr]]en («[[Sonderaktion Krakau]]»), [[Plaszow koncentrationslejr]] udenfor byen. Dette gjaldt også byens store jødiske befolkning som blevsendt videre til [[Auschwitz]] vest for Kraków, hvor hovedparten mistede livet. De tyske nationalsocialister gjorde jødebydelen Kazimierz fuldstændig folketomt under krigen.
 
Kraków var den eneste polske storby hvis arkitektur forblev uberørt under krigen. To andre polske storbyer som ikke blev udsat for større skader var [[Vilnius]] (''Wilno'') og [[Lviv]] (''Lwów''), men disse blev annekteret af [[Sovjetunionen]] efter krigen.
=== Efterkrigstiden ===
Efter krigen kom [[Polen]] under [[Sovjetunionen|sovjetisk]] indflydelse, og landet blev til et [[kommunisme|kommunistisk diktatur]] i [[1948]]. Under det kommunistiske styre blev der bygget en stor drabantby ([[Nowa Huta]]) og et stort stålværk i nærheden af Kraków.
 
Dette forsøg på å ødelægge byens status som et kulturelt og religiøst center blev imidlertid mislykket. I [[1978]] blev byens [[ærkebiskop]] Karol Wojtyła valgt til [[pave]] under navnet [[Johannes Paul II]]. Den polske pave blev enormt populær i Polen, og blev et vigtig symbol i modstanden mod kommunistregimet, med sidstnævntes fald i [[1989]].
 
I dag er Kraków blevet et af [[Europa]]s mest populære rejsemål. Den blev indskrevet ind på [[Verdensarven|UNESCOs liste over verdens kulturarv]] som et af 12 objekter som havnede på den første liste i [[1978]].
 
== Seværdigheder i Kraków ==
 
[[Fil:Kraków 239a.jpg|thumb|left|200px|Slottet på [[Wawel]] (til venstre) set fra Mariakirken]]
Krakóws store turistattraktion er byens gamle kongeslot, [http://wawel.krakow.pl/en/ Wawel], lidt syd for bycentrum. Man kan bl.a. kravle op i slottets kirketårn og se den gamle klokke, Zygmunt.
Krakóws gamle by (''Stare Miasto'') har en rig arkitektur, hovedsagelig fra [[Renæssancen]], med eksempler ad [[gotik]] og [[barok]]. Byens paladser, kirker og herregårde viser i sit indre store arkitektoniske detaljer, kulørt glas, malerier, skulpturer og indretning.
 
Krakóws rige kulturarv og de mange historiske mindesmærker smerker skyldes byens lange historie og de mange funktioner byen havde som Polens hovedstad, og som et betydelig center for handel, kultur og videnskab. Dertil viste de sidste store krige sig at skåne Krakóws bygninger, især i [[2. verdenskrig]], da tyskerne ikke nåede at ødelægge byen under deres tilbagetog. Som et resultat af dette er byen en af Europas vigtigste – og smukkeste – turistcentre. Blandt de mest kendte af byens mange historiske bygninger er kongeslottet og katedralen på Wawel, den gamle by fra middelalderen, universitetsbygningerne, over 100 kirker, og bydelen Kazimierz, det historiske center for Krakóws jødiske religiøse og sociale liv.
 
=== Rynek ===
Markedspladsen Rynek i hjertet af den gamle by er en af de største markedspladser i hele Østeuropa, hvor der i gamle dage blev handlet alt fra hjemmedyrket kapusta (kål) til friskslagtede høns. I dag er pladsen omkranset af caféer og restauranter med farvestålende parasoller. En gang i timen går hele markedspladsen nærmest i stå, for når klokken er hel, spiller en trompetist et par strofer til hvert verdenshjørne fra Maria Kirkens ene tårn.
 
Centralt i byen ligger det som i [[middelalderen]] var Europas største markedsplads, ''Rynek Główny) (markedspladsen Rynek), hvor der i gamle dage blev handlet alt fra hjemmedyrket kapusta (kål) til friskslagtede høns. I dag er pladsen omkranset af caféer og restauranter med farvestålende parasoller. En gang i timen går hele markedspladsen nærmest i stå, for når klokken er hel, spiller en trompetist et par strofer til hvert verdenshjørne fra Maria Kirkens ene tårn. Denne enorme plads måler 200 meter langs hver side, og omkranses af momentale bygninger. 11 gader udgår fra Rynek. Midt på pladsen ligger en gammel handelsbygning, <span>Sukiennice, </span>hvorunder der i dag er museum. Her kan man se, hvordan markedspladsen har været bebygget gennem tiden - og opleve tidligere tiders liv.
 
=== Mariakirken ===
Kirken er fra [[1355]], efter at den første (grundlagt i [[1222]]) blev ødelagt af invaderende [[Tatarer (tyrkisk folk)|tatarer]]. Centralt på Hovedtorvet ligger også den 120 meter lange markedsplads fra [[1500-tallet]], ''Sukiennice''. Denne har fungeret som midtpunkt i byens handelsvirksomhed i alle år, og er fortsat i aktiv brug.
 
=== Wawel højen ===
 
Wawelhøjen, [[Polsk (sprog)|polsk]] ''Wzgórze wawelskie'') er en bakketop som befinder sig på floden [[Wisła]]s venstre bred syd for [[Kraków]]s gamle by, med en højde på 228 meter over havets overflade. Wawel har stor symbolsk værdi for polakkerne, og på højen findes en række seværdigheder – de vigtigste er kongeslottet på Wawel og Wawel-katedralen, som hører til [[Polen]]s største nationalskatter. Bakketoppen omtales ofte som Polens [[akropolis]].
[[Wawel|slottet og katedralen på Wawel]].
 
=== Kazimierz ===
Line 117 ⟶ 144:
 
=== Planty ===
Næsten hele vejen rundt om Krakóws gamle bymidte ligger enden 21 ha og fire kilometer langes park, Planty. HerParken, der er detomgiver oplagtDen atgamle tageby, enblev gåturanlagt ogi nydeårene roen1822-1830. Efter 1989 blev parken restaureret. Der er springvand og statuer i parken
 
=== Nova Huta ===
Line 128 ⟶ 155:
 
== Kendte personer fra Kraków ==
* [[Vladislav 3. af Polen]], (1424–1444) var [[konge]] af [[Kongeriget Polen|Polen]] fra [[1434]] til [[1444]] og af [[Kongeriget Ungarn|Ungarn]] og [[Kongeriget Kroatien|Kroatien]] fra [[1440]] til [[1444]].
* Pave [[Johannes Paul II]] var oprindeligt biskop i Kraków.
* [[Johan 2. Kasimir Vasa af Polen]] var konge i [[den polsk-litauiske realunion]] fra [[17. januar]] [[1649]] til sin [[abdikation]] den [[16. november]] [[1668]].
* [[Wisława Szymborska]] lyriker og nobelprisvinder (1996).
* [[Jan Matejko]] (1838–1893) var en polsk [[maler]] kendt for malerier af kendte historiske politiske og militære begivenheder i Polen.
* [[Agnieszka Radwańska]] tennisspiller.
* [[Johannes Paul II]] var den første ikke-italiener i 455 år, der blev valgt som pave. Han blev udnævnt til ærkebiskop af Kraków af pave Paul 6. i 1964, og han blev kardinal i 1967.
* [[Wisława Szymborska]] † [[1. Februar]] [[2012]] i Kraków var lyriker og nobelprisvinder (1996). Hun regnes for en de betydeligste lyrikere i Polen.
* [[Agnieszka Radwańska]] (født [[6. marts]] [[1989]] i Kraków, er en tidligere professionel [[tennis]]spiller.
 
== Galleri ==
<gallery widths="98px" perrow="6">
Fil:Kraków Sukiennice.jpg|Kraków
Fil:Gothic altar veit stoss.jpg|Det Gyldne Alter i [[Mariakirken (Kraków)|Mariakirken]]
Fil:Krakow-rynek.jpg|Maria Kirken på Tovet Rynek
Fil:Kraków - Światowid ze Zbrucza 01.JPG|Skulptur fra 9. århundrede, Det arkæologiske museum, Kraków
Line 154 ⟶ 184:
[[Kategori:Kraków| ]]
[[Kategori:Hanse]]
[[Kategori:Tidligere hovedstæder]]