Det Kongelige Opfostringshus: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Aciram (diskussion | bidrag)
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 5:
I september [[1918]] vedtog [[magistrat]]en fremtidig at anvende renterne af det af [[kancelliråd]] [[Ole Thorup]] i [[1878]] stiftede [[Fond (institution)|legat]] til bedste for opfostringshuset, der herefter fik navnet: '''Det Kgl. Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse'''.
 
Siden [[1953]] har skolen ligget på Hellebækgård i [[Hellebæk]], og siden [[19861995]] er piger også blevet optaget på skolen. Af gammel tradition kaldes skolens elever for ''skorper'' fordi man i gamle dage fik rugbrød med fedt på, og derfor er skolens navn i lokalsamfundet ''Skorpeskolen''.
 
[[Klasselotteriet]] blev oprettet i 1753 med det formål at give kostskolen det økonomiske grundlag. Det provenu, som tilfaldt Opfostringshuset fra lotterierne, løb i gennemsnit op på små 19000 rigsdaler om året – mere end det havde kostet at rejse skolens bygning på Christianshavn. Lotteriet var således en af skolens faste indtægtskilder, indtil [[Johann Friedrich Struensee]] i [[1771]] tog lotteriet fra Opfostringshuset. Ganske vist skulle lotteriet fremtidig årlig betale Opfostringshuset 6000 rigsdaler, som ved [[Danske kroner|kronemøntens]] indførelse i [[1873]] blev omregnet til 12000 kroner. Men denne kompensation blev ikke pristalsreguleret, så hvad der i 1771 kunne finansiere købet af et mindre gods, svarer 250 år senere knap til en halv lærermånedsløn.
Linje 17:
Hellebækgaard anvendes nu som privatskole - "Skorpeskolen".
 
Se mere på Opfostringshusforeningens hjemmeside www.ohf.dk
 
== Eksterne henvisninger ==