Glødelampe: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m småret, lidt sprogret + billed m forklaring
Småret
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering Avanceret redigering fra mobil
Linje 5:
En '''glødelampe''', '''glødepære''' eller i daglig tale '''pære''' eller '''elpære''', er en [[Elektrisk modstand (elektronisk komponent)|elektrisk modstand]], der er designet til at kunne klare høje temperaturer (ca. 2500 °C), og derved afgive lys.
 
Glødelampen omdanner [[elektrisk energi]] til [[elektromagnetisk stråling|elektromagnetisk energi]] i form af [[varmestråling]]. Den er derfor en [[transducer]]. NogetCa. af3 den% [[elektromagnetiskaf stråling|elektromagnetiske]] energivarmestrålingen er synligt [[lys]], – ca. 3%.mens Restenresten er [[infrarød stråling]] (IR) varmeenergi. Den lave udnyttelse af energien til fremstilling af synligt lys er årsagen til, at glødelampen i dag ofte erstattes af [[sparepære]]r som fx [[LED-lampe]]r og [[kompaktlysstofrør]], der har højere [[virkningsgrad]].
 
Glødetråden er lavet af et stof, som er elektrisk ledende, og som kan tåle høje temperaturer; f.eks. grundstoffet [[wolfram]] (eng. ''tungsten''). Glødetråden er indesluttet i en glaskolbe, der er pumpet delvis lufttom og fyldt med en [[Ædelgas|inert gasart]] som f.eks. [[Argonargon]].
 
== Tidlige elektriske lysgivere ==