Bjørn Watt Boolsen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
komma mm.
Georg Carstensen døde i 1857, længe før RW blev direktør i 1880'erne
Linje 20:
|kendte roller =
|}}
'''Bjørn Watt Boolsen''' (født [[20. juni]] [[1923]] i [[Rudkøbing]], død [[28. december]] [[1998]]<ref name=gravsted_dk>{{gravsted.dk navn|bjoernwatt-boolsen}}</ref>) var en dansk skuespiller og [[Robert Watt Boolsen]]s<nowiki/>s bror.
 
== Opvækst og uddannelse ==
Linje 30:
Boolsen var freelancer i hovedparten af sin karriere og spillede derfor en lang række roller på mange forskellige teatre. Han var direktør for [[Folketeatret]] fra 1959 til 1971.
 
På [[tv]] blev han bl.a. kendt som [[Figurer i Matador#Oberst Ditlev Hachel|Oberst Hachel]] i tv-serien [[Matador (tv-serie)|Matador]]. Den selvbevidste, højtråbende og principfaste officer (med stort O) er uden situationsfornemmelse, despotisk mod sin datter [[Figurer i Matador#Vicki Hachel|Vicki]] og forurettet over sin ven [[Figurer i Matador#Dr. Louis Hansen|doktor Hansen]]s tilknytning til partiet [[Det Radikale Venstre]] og abonnement på ''[[Politiken]]''. Obersten er dog god nok på bunden, selv om han ikke er meget for at vedkende sig sine bløde sider.
 
I [[biograf]]en huskes han for sine roller i Olsen-banden filmene. I de første Olsen-bande film som den selvhøjtidelige politidirektør, som ikke tænker på ret meget andet end korpsets ære og rennomé. Fra og med Olsen-banden film nr. 6 slog han sin rolle i filmene fast som den evige kapitalistiske skurk, først under navnet [[J.M.R. Holm Hansen Jr|Holm Hansen]], siden som baron Lövenwold og slutteligt under navnet Bang-Johansen.
Linje 38:
 
== Familie ==
Han var søn af skoleinspektør Detleff Boolsen (1881–1953) og hustru Leonie Watt Boolsen (1884–1975). Moren var uddannet [[operasangerinde]] og datter af forfatteren [[Robert Watt]], der var direktør for [[Tivoli]] efter [[Carstensen]].
Han var fraFra 1947 og til sin død i 1998 var Bjørn Watt-Boolsen gift med skuespillerinden [[Lis Løwert]]. De ligger begravet på [[Søndermark Kirkegård]].<ref name=gravsted_dk/>
 
== Hæder ==