Julian (kejser): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Oprøret forstærkes: "Constants" og "Konstants" om hinanden, det må staves konsekvent.
Linje 110:
 
=== Oprøret forstærkes ===
[[Fil:EPMA-10401-CILIII459-Julian letter-3.JPG|thumb|Fragment af brev skrevet af Julian til hans ven, officeren Saturninius Secundus Salutius, der fulgte ham på det sidste hærtog, hvor Julian blev dræbt.]]
Den næste handling, der forstærkede oprøret, var et falskt [[rygte]], om at Julian var blevet snigmyrdet. Efter at han af soldaterne var udråbt til Augustus, fulgte en stilstand, hvor Julian stadig befandt sig på landstedet, omgivet af de mange højtstående officerer, Konstants havde sendt ham, plus en anseelig garde, der stadig var tro mod Konstants. Da rygtet bredte sig i soldaterlejren, at Julian var blevet snigmyrdet, samlede de sig igen om Julian, og denne gang med fjendtlige tilråb mod Konstants' mænd. Julian forhindrede soldaterne i at slå dem ihjel men de bliver under alle omstændigheder fanget og sendt tilbage til Konstants, dette beretter Ammianus<ref>Ammianus, 21, 4</ref>.
 
På dette punkt var Julians brev til gengæld mere udførligt. Hvor det hos Ammianus bare er et falsk rygte og et udtryk for soldaternes pirrelige humør, skriver Julian, at Konstants' mænd rent faktisk havde fjendtlige hensigter:
{{citat|Siden der nu var den største forvirring i [[palads]]et, troede Konstants' venner, at de ville gribe chancen til at udklække et [[sammensværgelse|komplot]] imod mig uden tøven, og de uddelte penge til soldaterne. De forventede, at det ville føre til en af to mulige resultater: enten at det ville skabe uvilje mellem mig og soldaterne, eller snarere, at de ville angribe mig åbent. Men da en bestemt officer, som tilhørte den garde, der befalede over min kones [[eskorte]], opdagede, at dette var ved at blive udført, rapporterede han det først til mig. Bagefter, da han så at jeg ikke tog hans advarsel alvorlig, blev han ophidset, og som en besat begyndte han at råbe højt til folkene på markedspladsen, “Soldater-kammerater, fremmede og borgere, forlad ikke kejserens sag!” Da blev soldaterne grebet af en rasende blodtørst og stormede alle til paladset med [[våben]] i hånd.|Julian, s. 285}}.
Julian påstod, at der rent faktisk var et komplot imod ham; men ved at forholde sig passiv, fik han soldaterne til at gribe ind uden selv at fremstå som den, der styrede begivenhederne, selv om han har været klar over situationen. Julian havde gennem fire års krig i Gallien vist sig som en fremragende strateg og hærfører.