Sortmundet kutling: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Linje 18:
}}
'''Sortmundet kutling''' (''Neogobius melanostomus'') (Pallas) er en lille bundlevende fiskeart, som oprindeligt kommer fra [[Sortehavet|Sortehavsområdet]]. I de seneste årtier har den invaderet [[Østersøen]], og som formerer sig med en foruroligende hast, hvorved den er blevet en alvorlig trussel for ikke mindst [[reje]]fiskeriet.
 
Den sortmundet kutling er en invasiv art, som er kommet til Østersøen fra Sortehavet og det Kaspiske Hav med ballastvand. Den blev første gang set i Danmark i 2008 og har siden spredt sig langs de kystnære områder, i de sydlige danske farvande.
 
== Udbredelse ==
Line 24 ⟶ 26:
=== Østersøen ===
Sortmundet kutling blev fundet i [[Gdansk-bugten]] i Østersøen først i 1990, hvortil den formodes at være bragt med ballastvand i skibe. Derfra har den hurtigt bredt sig. Sortmundet kutling blev første gang fanget i Danmark i 2008, og antallet er øget kraftigt siden, bl.a. i [[Guldborg Sund]]. Den har også bredt sig til ferskvand. Første danske ferskvandsfund var i 2010 i [[Sørup Å]] på [[Falster]].<ref name=ns/> Den ersortmundet megetkutling konkurrencedygtigthar en høj salinitet og temperatur tolerance, samtidig er den meget territorial, hvilket gør den meget konkurrencedygtig - udkonkurrerer hjemmeboende arter (især fladfisk) ift. føde og yngleplads.. DenDisse faktorer gør at fisken har et stort spredningspotentiale, hvilket kan have negativ effekt på økosystemer. Nyere undersøgelser viser dog at den er megetblevet toleranten overforvigtigt forskelligefødekilde forskelligefor miljøer;større saliniteterfisk, ogheriblandt temperaturetorsk, hvilketsom gørspiser atfisken denår klarerden sigsvømmer godtud på dybere vand om vinteren.
 
=== Nordamerika ===