Jørgen Leth: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m link
m det link virker vist ikke - Fjerner delvist version 10261018 af MikkelRoosevelt (diskussion)
Tag: Omgjort
Linje 33:
'''Jørgen Leth''' (født [[14. juni]] [[1937]] i [[Aarhus]]) er en dansk [[journalist]], [[forfatter]], tv- og filmmand, [[foredragsholder]], [[Kommentator|cykelkommentator]], [[digter]] m.m.
 
Hans karriere som journalist begyndte på dagbladet ''[[Aktuelt]]'' i [[1959]], og han var senere på ''[[Politiken]].'' Han var i [[1960'erne]] en del af [[avantgarde]]miljøet i København org/wiki/Jørgen_Lethsammensammen med [[Per Kirkeby]], [[Bjørn Nørgaard]] m.fl., og han debuterede med digtsamlingen ''Gult Lys'' i [[1962]] og [[kortfilm]]en ''Stopforbud'' i [[1963]].
 
Jørgen Leth er desuden kendt for at have skrevet og instrueret over 40 spille- og [[dokumentarfilm]]. Tydeligst står hans [[antropologi]]ske film, herunder hovedværket ''[[Det perfekte menneske (film)|Det perfekte menneske]]'', samt hans dokumentarfilm om cykelsporten, herunder ''[[Stjernerne og vandbærerne]]'', ''[[En forårsdag i helvede]]'' og ''[[Den umulige time]]''. Desuden har han instrueret film om bordtennis og den baskiske nationalsport [[pelota]]. I [[1970'erne]] var han han desuden aktiv på filmfronten som konsulent for [[Kortfilmrådet]] ([[1971]]-[[1973]]) og programredaktør for [[Statens Filmcentral]] ([[1975]]-[[1977]]).