Guitar: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Fejl
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
m Gendannelse til seneste version ved 90.185.39.191, fjerner ændringer fra 2A02:AA7:460B:F769:4DC9:D0CB:D891:43D9 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Linje 1:
{{eftersyn|dato=april 2008}}
Pik i din mor
 
[[Fil:A guitar ubt.jpeg|thumb|En klassisk akustisk guitar.]]
ja
[[Fil:Jazz-Guitar.ogg|thumb|[[Jazz]] spillet på guitar.]]
'''Guitaren''' er et knipset [[strengeinstrument]] normalt med seks [[streng]]e, men fire, syv, otte , ti eller 12 (dobbeltkor) findes også. Den oprindelige form er akustisk, med en krop der danner resonansbund for strengenes vibrationer. Med elektronisk forstærkning har guitaren fundet stort set universal anvendelse og har dermed opnået en dominerende position indenfor de fleste genrer.
 
Guitaren er anerkendt som et vigtigt instrument i jazz, blues, bluegrass, rock, heavy metal og popmusik, men også kompositionsmusikken har en væsentlig tradition for guitaren som afløser for lutten i populær og dansemusik, senere salonmusik for endeligt at blive introduceret som soloinstrument i begyndelsen af 1900-tallet af Andrés Segovia.
 
Guitaren består af en krop, en hals og et hoved. Strengene er udspændt imellem krop og hoved over stolen, som er placeret på kroppen, og sadlen, der befinder sig imellem hals og hoved. Med de normale seks strenge kan der frembringes op til seks toner ad gangen, og tonehøjden bestemmes (på en almindelig højrehåndet guitar) ved venstre hånds fingres placering op ad de metalbånd halsen er udstyret med.
 
De fleste guitarer er fremstillet af forskellige træsorter med strenge af nylon eller stål. Den vigtigste del af den akustiske guitar er dækket, der som regel er fremstillet af gran. De øvrige dele er mere eller mindre dekorative, men f.eks. skal gribebrættet være slidstærkt, og derfor vælger man ofte palisander. På den elektriske guitar er det tilsvarende kvaliteten af pick-upperne der spiller en afgørende rolle.
 
== Historie ==