Vadstena kloster: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
Aciram (diskussion | bidrag)
Linje 24:
I 1539 blev det forbudt for klostrets munke at holde katolske prædikener. I 1540 blev der lavet en fortegnelse over klosterets værdigenstande, som straks efter blev fjernet. I 1540'erne blev klostrets ejendom konfiskeret. I 1541 fik klostret tilladelse til at tage imod almisser på den betingelse at munkene afholdt sig fra at prædike offentligt, mens nonnerne skulle modtage luthersk undervisning. I maj 1540 kom magister Jeorgius, superintendent og kongens ombud, samt biskop Henrik fra [[Västerås]] til Vadstena og forbød den katolske messe og messen til helgenerne. Biskoppen holdt derefter en svensk messe i klostret i nonnernes nærvær. Embedsmændene kundgjorde siden de nye bestemmelser først i munkenes del af klostret og derefter overfor nonnerne. Ifølge sagnene skal nonnerne have stoppet voks i ørerne under de lutherske gudstjenester de blev tvunget til at overvære. Flere donationer blev gjort frem til lukningen. Blandt deres donatorer fandtes dronning [[Margareta Eriksdatter]] og hendes familie samt dronning [[Karin Månsdotter]]. Klosterets mandlige afdeling blev afviklet i 1555, da munkene af kongen blev gjort til præster eller læger. Da [[Erik 14. af Sverige|Erik 14.]] blev afsat i 1568, var der 18 nonner i klosteret.
 
Klosteret oplevede en sidste blomstringstid under [[Johan 3. af Sverige|Johan 3.]], som i 1575 gav klostret tilladelse til at tage imod nye noviser. Dronning [[Katarina Jagellonica]] sendte vin og penge under fasten, og formidlede til og med kontakter til den katolske kirke og antages at have stået bag kardinal Possevinos besøg. I 1580 fik klosteret besøg af pavens sendebud [[Antonio Possevino]], som blev i seks uger, indførte de nyeste katolske doktriner og opdaterede virksomheden. Ved denne hændelse skulle alle nonnerne, da 14 stykker, på ny aflægge deres løfter, og abbedissen og priorinden skulle sværge den tridentiske ed<ref name="signum.se">http://www.signum.se/signum/template.php?page=read&id=1690</ref>. Da han rejste, tog han også et antal drenge med , som skulle få katolsk præsteuddannelse. I 1587 fik klosteret besøg af monarken og tronfølgeren, og den første højtidlige katolske messe siden reformationen blev forrettet i klostret. I 1592 blev der oprettet en katolsk præsteskole af Anders Magnusson<ref name="signum.se"/>. Sigismund gav klostret sin beskyttelse før han besteg tronen i 1594, pavens sendebud, Malaspina, besøgte klostret og en pige blev antaget som novise<ref name="signum.se"/>.
 
Den kvindelige klosterdel bestod til og med året 1595, da den blev lukket på ordre af [[Karl 9. af Sverige|hertug Karl]]. Af de elleve nonner som da var tilbage i klostret forlod otte Sverige sammen med den sidste abbedisse, [[Katarina Olofsdotter]], og rejste til et andet birgittinerkloster i Danzig i [[Polen]]. Nonnerne skal have tilbragt vinteren i [[Söderköping]] og rejst til Polen i foråret 1596<ref name="signum.se"/>. Nonnerne som blev efterladt var til stede ved biskop Angermannus visit i juli 1596<ref name="signum.se"/>. Af de tre nonner som blev tilbage i Sverige blev en gift med en ung officer som var kammersvend for Karl 9. og en anden blev ansat som kammerjomfru hos [[Kristina af Holstein-Gottorp]]. Den sidste, [[Karin Johansdotter]], fik tilladelse til at blive i klosteret for og tage hånd om dets haveanlæg<ref name="Lennart Jörälv 2003"/>