Eksistentiel psykologi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Try
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Udvid
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 1:
'''Eksistentiel psykologi''' eller '''eksistenspsykologi''' er en anerkendt retning inden for den moderne vestlige [[psykologi]], der er forstår menneskets psykiske liv med udgangspunkt i dets [[eksistens]]<ref name=":1" />.
Den eksistentielle psykologi blev grundlagt i [[Europa]] og [[USA]] i tiden før og omkring [[Anden Verdenskrig]]. Den har siden begyndelsen været baseret på en kritik af [[psykoanalyse]], [[neurovidenskab]] og [[behaviorisme]], der ser mennesket som naturvæsen.

Den eksistentielle psykologi kan forstås som en udløber af den [[Eksistentiel filosofi|eksistentielle filosofi]]<ref name=":3">https://ebooks.au.dk/aul/catalog/view/132/115/509-4</ref>, der således fokuserer på de psykiske sider af menneskets eksistens<ref name=":1">''Eksistentialisme i eksistentiel psykologi, psykiatri og psykoterapi''IN Jonas Holst, Paw Amdisen og Jens Viggo Nielsen (2009). ''At tænke eksistensen. Eksistenstænkningens historie og betydning.'' Aarhus: Aarhus Universitetsforlag</ref>. På den måde prøver man at ophæve den historiske adskillelse mellem filosofien og psykologien<ref>Sørensen 2016</ref>. Det vil sige, at den eksistentielle psykologi forstår menneskets [[psyke]] og psykiske lidelser med udgangspunkt i menneskets tilværelse<ref name=":0" />. Dermed bliver filosofiske begreber om fx valg, [[frihed]], mening og [[angst]] relevante for den psykologiske forståelse af menneskets tanker, følelser og handlinger. Samtidig lægger den eksistentielle psykologi vægt på temaer, der er særligt væsentlige eller grundlæggende for menneskets psykiske eksistens som fx [[seksualitet]], [[kærlighed]] og [[Døden|død]].
 
Samtidig forstås eksistentiel angst som et vilkår i stedet for som en sygdom, selv om der også skelnes mellem eksistentiel angst og egentlige angstlidelser<ref>Anders Dræby Sørensen: Søren Kierkegaard og den eksistentielfænomenologiske problematisering af psykopatologi. In Pia Søtoft, Jacob Rendtorff (2015). Søren Kierkegaard som eksistentiel fænomenolog. Aalborg Universitetsforlag</ref>.