Humanistisk psykologi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Udvidet
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Rettelse
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 1:
'''Humanistisk psykologi''' opstod i [[1950'erne]] som reaktion på de to dominerende skoler indenfor pyskologien på daværende tidspunkt, [[behaviorisme]] (adfærdspsykologi) og [[psykoanalyse]]. Humanistisk psykologi opstod på baggrund af den filosofiske retning [[eksistentiel filosofi]], og forfattere som [[Jean-Paul Sartre]] og [[Søren Kierkegaard]]. Med udgangspunkt i [[fænomenologi]] og [[intersubjektivitet]], forsøger den humanistiske psykologi at anskue personer i deres helhed, og ikke blot i delelementer som [[kognition]] eller [[personlighedFølelse|følelser]]. Humanistisk psykologi fokuserer på fundamentale emner i den menneskelige tilværelse, såsom [[identitet]], [[frihed]] og selv.
 
Af centrale tænkere indenfor humanistisk psykologi kan nævnes [[Abraham Maslow]], der formulerede et behovshieraki (kendt som behovspyramiden), [[Carl Rogers]] der udviklede den klient-centrerede terapi, og [[Fritz Perls]] der medvirkede til at skabe og udvikle [[gestaltterapi]]en.
Linje 10:
Den humanistiske psykologi er grundlaget for den humanistiske [[psykoterapi]]. Denne rummer forskellige skoler som den personorienterede og oplevelsesorienterede psykoterapi samt gestaltterapi<ref>Hanne Hastrup (2000): “Gestaltterapi”. Hans Reitzels Forlag</ref>. Disse er alle psykologiske metoder til håndtering af psykiske lidelser gennem samtale. De er også alle inspirerede af filosofien i form af [[eksistentiel filosofi]] og [[fænomenologi]]<ref>Edmund Husserl (2019): Fænomenologi. Forlaget Mindspace</ref>, der begge er et alternativ til [[naturvidenskab]].
 
De humanistiske psykoterapier adskiller sig fra natur- og neurovidenskabelige psykoterapier ved at se på klientens [[oplevelse]], sådan som han eller hun oplever den<ref>https://www.psychologytoday.com/intl/therapy-types/humanistic-therapy</ref>. I modsætning til [[Psykoanalyse|psykoanalysen]] søger terapeuten altså ikke årsagen i barndommen, og i modsætning til [[adfærdsterapi]], [[kognitiv terapi]] eller neuropsykoterapi ser man heller ikke oplevelserne som virkninger af adfærd, tankeprocesser eller hjernefunktioner<ref>https://www.gulfbend.org/poc/view_doc.php?type=doc&id=10441</ref>.
 
Det giver mulighed for at forstå klienten som et frit væsen, der kan handle i stedet for at være et produkt af sin barndom, sine gener eller sine kognitive funktioner<ref>https://www.lifeacademy.dk/wp-content/uploads/2019/02/Handout-om-eksistentiel-humanistisk-psykologi-2019.pdf</ref>.
 
Især den personorienterede psykoterapi ser klienten som en hel og fri person, der rummer muligheden for vækst<ref>https://www.psychologytoday.com/us/therapy-types/person-centered-therapy</ref>.
 
{{Psykologistub}}