Sivas: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 32:
}}
 
'''Sivas''' er en by beliggende i det centrale [[Tyrkiet]] og er på samme tid hovedstad i en [[provins]], der også hedder Sivas. Byen har et indbyggertal på 372.330 (pr. 2017)<ref name=":0">https://www.nufusu.com/il/sivas-nufusu</ref>, mens det samlede indbyggertal i hele provinsen er på 621.301 (pr. 2017). Provinsen består af 16 subprovinser, 46 bydistrikter og 1.236 landsbyer og omfatter et areal på 28.488 km²,<ref>[http://www.yerelnet.org.tr/iller/ [YerelNET&#93; İLLER<!-- Bot genereret titel -->]</ref> hvilket gør Sivas til [[Tyrkiet]]s næststørste provins. Provinsen grænser op til [[Kayseri]], Tokat, Ordu, Giresun, [[Erzincan]], [[Malatya]] og [[Kahramanmaraş]]. Sivas er beliggende i det østligemidtøstlige område af det centrale [[Anatolien]]. Byerne Tokat, Ordu og Giresun ligger i nord for byen, [[Erzincan]] er øst for byen, [[Malatya]], [[Kahramanmaraş]] og [[Kayseri]] ligger syd for byen, mens Yozgat er iligger vest for byen. Sivas er som en transitzone mellem det østlige [[Sortehavet|Sortehav]], østen og de indre [[Anatolien|anatoliske]] regioner. Provinsen består hovedsagelig af høje plateauer. Det nordlige område er inkluderet i Yesilirmak-bassinet, og det sydøstlige område ligger i Firatbassinet. Silkevejsruterne mødes på et punkt, der ligger i Sivas, og den berømte kongens vej går også gennem denne store by.
 
Byen, der ligger i en højde af 1.278 meter (4.193 fod) i den brede dal, der dannes af [[Kizilirmak]]floden, er en lille handels- og industriby, selvom økonomien traditionelt har været baseret på landbrug. Med jernbanens komme opblomstrede industrien i byen, og den er især blevet kendt for produktionen af tæpper, mursten, cement, bomulds- og uldtekstiler. Disse udgør de vigtigste dele i byens produktionsøkonomi.
 
Sivas er også en centralt beliggende by og ligger lige i centrum for nord-syd- og øst-vest-handelsruterne til Irak og Iran. Med udviklingen af jernbanen fik byen en ny betydning da byen nu blev forbundet af vigtige jernbanelinjer mod henholdsvis byerne [[Ankara]], [[Kayseri]], [[Samsun]], og [[Erzurum]]. Byen er forbundet med fly til blandt andet Istanbul, Izmir og Ankara, men også andre steder i Europa.
 
Sivas er en meget gammel bosætning, hvor mange civilisationer har levet gennem historien. Siden starten har den altid haft sin økonomiske, politiske, militære og kulturelle betydning og har en meget speciel rolle for Anatoliens grænser. Som i alle andre byer er Sivas blevet udviklet og formet i overensstemmelse med kendetegn og kultur hos de indbyggere, der lever i byen. Gennem tiden har byen oplevet en masse problemer med udflytning fra byen, til dels på grund af [[arbejdsløshed]], men også på grund af en lav levestandard. Derfor er mange borgere flyttet væk fra Sivas og ind i de større byer som [[Ankara]], [[Izmir]] eller [[Istanbul]]. Mange flyttede også til Europa i håb om at kunne tjene penge. Men Sivas alligevel byder på interessante feriemuligheder med sine velhavende historiske kendetegn, natur, kurbade og andre muligheder og er igen på vej til at blive en stor og vigtig by.
 
== Navnet ==
Gennem historien er byen blevet kaldt mange navne. De civilisationer, der dominerede Sivas på de forskellige tidspunkter i historien, gav byen forskellige navne. Af dem kan nævnes Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Guds by), Talaurs, Danişment-provinsen, Eyalet-i Rum, [[Ejalet|Eyalet-i Sivas]] og i dag Sivas.
 
Byens navn stammer fra det latinske navn Sebastianus og det græske Sebastiano (Σεβαστιανός). Sivas blev opkaldt efter Sebasteia i den romerske periode. Mange kilder bruger navnet Sebastia om byen Sivas. I andre kilder er byen også kaldt Tabur, Talavra, Megalopolis, Karama og blev også kaldt Diopolis af romerne, hvori navnet er givet efter den romerske kommandør og statsødem Pompeius i det 1. århundrede f.Kr. Andre teorier vedrørende byens navn Sivas, er at den oprindeligt stammede fra navnet på Hettiternes[[Hittitter|Hittiternes]] Sibasip klan, hvilket også kom ind i optegnelserne som en historisk myte.
 
Sivas, hovedstaden fra tid til anden i Seljuk-perioden, fastholdt sin betydning som en videnskabs- og handelsby. Byen, som var et administrativt center i den osmanniske æra, er blevet omdannet til en provins, med selvsamme hovedby i Republiksperioden.
 
<br />
 
=== Sultan sehir ===
Sivas bliver også kaldt Sultan sehir (Sultanens by). Sivas i en årrække har været den [[Seldsjukker|Seldjukkiske]] hovedstad, og har været hjemsted for mange sultaner. I Sivas er især en af de største sultaner fra Seldtjuk-æraen begravet og mange andre royale har også deres gravsted i byen. I århundreder har Sivas betjent en vigtig rolle som hovedstad og centrum for forskellige provinser i mange civilisationer, da Sivas geografiske placering er velegnet til dette. Sivas var engang en provins, hvor kvalificerede mennesker fra alle felter blev uddannet. Mennesker, der er uddannet fra byen, har haft vigtige roller i statsadministrationer. Forskernes værker gav et stort bidrag til udviklingen af tyrkisk - islamisk kultur og på grund af dem er Sivas i dag stadig blandt de vigtigste byer. I dag bruges den fordi, Sivas er kulturens by og en er ved at udvikle sig til en vigtig turistby. Derved er brandet Sultan sehir blevet meget populært og bruges primært om Sivas
 
== Historie ==
Ifølge skriftlige optegnelser var Sivas et vigtigt område af beboelse i [[Hittitter|hittiterne]] i begyndelsen af 2000 år f.kr. Senere blev regionen beboet af den phrygiske, [[Lydien|lydiske]], [[Assyrien|assyriske]], [[Romerriget|romerske]], [[Det Byzantinske Rige|byzantinske]], seljukiske[[Seldsjukker|seldsjukkiske]], [[danishmend]], ilhanli, eretna og [[Det Osmanniske Rige|osmanniske]] dynastier og blev en del af den [[Tyrkiet|Tyrkiske republik]] efter Osmanerrigets fald i 1923.
 
=== Den tidlige antik ===