Humanistisk psykologi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Udvid
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Overskrifter
Linje 3:
Af centrale tænkere indenfor humanistisk psykologi kan nævnes [[Abraham Maslow]], der formulerede et behovshieraki (kendt som behovspyramiden), [[Carl Rogers]] der udviklede den klient-centrerede terapi, og [[Fritz Perls]] der medvirkede til at skabe og udvikle [[gestaltterapi]]en.
 
Humanistisk psykologi kaldes nogen gange den ''tredje kraft i psykologien'', da den udviklede sig i opposition til behaviorismen og psykoanalysen. Således er humanistisk psykologi et modsvar til opfattelsen af, at mennesket er bestemt af biologiske anlæg og opvækstvilkår<ref>http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Psykologi/Psykologiske_termer/humanistisk_psykologi</ref>. Det er altså ikke arv eller miljø, der bestemmer, hvad mennesker kan blive til, for de er frie til selv at bestemme<ref>https://www.simplypsychology.org/humanistic.html</ref>. Derfor er barndommen heller ikke altafgørende som i psykoanalysen.
 
 
'''Humanistisk og oplevelsesorienteret psykoterapi'''
 
'''== Humanistisk og oplevelsesorienteret psykoterapi''' ==
Den humanistiske psykologi er grundlaget for den humanistiske [[psykoterapi]]. Denne rummer forskellige skoler som den personorienterede<ref>Se en dansk introduktion i Gawin 2008</ref> psykoterapi og oplevelsesorienterede psykoterapi samt gestaltterapi<ref>Se dansk indføring i Hanne Hastrup (2017): “Gestaltterapi”. Hans Reitzels Forlag</ref>. Disse er alle psykologiske metoder til håndtering af psykiske lidelser gennem samtale. De er også alle inspirerede af filosofien i form af [[eksistentiel filosofi]] og [[fænomenologi]]<ref>Edmund Husserl (2019): Fænomenologi. Forlaget Mindspace</ref>, der begge er et alternativ til [[naturvidenskab]].
 
Line 20 ⟶ 18:
I [[gestaltterapi]] fokuseres der på her-og-nu og udlevelse af problemer<ref>http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Psykologi/Psykodynamik,_terapiformer_og_begreber/gestaltterapi</ref>.
 
'''== Humanistisk pædagogik''' ==
 
Den humanistiske psykologi er også grundlaget for humanistisk pædagogik<ref>Olsen 2017</ref>. Den lægger vægt på, at barnet eller eleven er et helt menneske, hvis frihed og vækst skal fremmes i opdragelse og undervisning.
 
Der lægges vægt på, at eleven er mere end biologi og økonomi, og den må altid betragtes som et mål i sig selv.
 
'''== Litteratur''' ==
 
Dalton, Claus (2008): “Klient-centreret terapi : efter Carl Rogers' metode”. Zen