Kilt: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Zelrin, fjerner ændringer fra 91.100.202.233 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Englændere er ændret til skotter.
Linje 61:
Herudover havde højlandsregimenterne ikke overraskende en regiments-tartan, som ofte stammede fra en klan-tartan. Senere genoptog man en gammel skik, ifølge hvilken forskellige områder havde en distrikts-tartan, og i nutiden har en del store firmaer deres egen firma-tartan, ligesom mange universiteter har det.
 
Endelig har man i mange år haft nogle få tartans, som var til fri afbenyttelse – primært Black Watch, som egentlig er en stats-tartan. Ved en misforståelse er der opstået en myte om, at Stewart-klanens jagt-tartan (Stewart Hunting Tartan) er en fri tartan, og denne myte har vundet hævd. Den gamle kongefamilie-tartan – Royal Stewart – findes i vore dage på alt fra bøger til småkagedåser, og derfor regnes den efterhånden også for allemandseje – hvilket føres tilbage til en principerklæring fra dronning Anne om, at eftersom monarken er nationens klanhøvding, har alle englændereskotter ret til at bære Royal Stewart.
 
Der er stadig intet tartan-politi, men det anses for mest passende, at man ikke bruger en klan-tartan, medmindre man tilhører klanen/bærer klanens navn. Dette kan dog gå langt tilbage i stamtræet – for ifølge skotsk tradition er skotsk whisky det eneste, der kan fortynde skotsk blod, og skotterne har en meget lang tradition for at arve slægttilhørsforhold på både mødrene og fædrene side, ligesom de fra tidernes morgen har godtaget kvindelige klan-høvdinge. Da John Donaldson stillede til kronprinsesse Marys bryllup i kilt, var det selvfølgelig McDonald-klanens tartan, han brugte. Når Sean Connery stiller op til fotografering i kilt, er det ikke Connery-klanens – hans far var nemlig fra Irland – men hans mors klan-tartan, McLean-klanen. Og tilsvarende er det et spørgsmål om tid, før man ser lille prins Christian i en McDonald-kilt, som han vil bære med fuld ret, lige som hans sønner – og hans døtres sønner.