Den danske Guldkyst: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 1:
'''Den danske Guldkyst''' var en del af [[Guldkysten]] i nuværende [[Ghana]], som blev koloniseret af [[Danmark]], først indirekte under det [[Vestindisk-guineisk Kompagni|Vestindisk-guineiske Kompagni]] og senere som [[Danske kolonier|koloni]] under den [[Glücksburgske slægt|danske krone]]. Kolonien blev brugt som central for opkøb af [[slave]]r til transport og videresalg til [[Dansk Vestindien]] i [[Caribien]]. Fra slutningen af 1700-tallet satsede man på at udvikle plantagedrift, og denne virksomhed fortsatte til de danske rettigheder blev solgt i 1850.
 
Den europæiske kontakt med Guldkysten begyndte allerede i 1471, da portugisiske søfolk, der søgte en søvej til Indien, nåede et område, som det kaldte Guldkysten. Nogle år senere, i 1482 opførte de fortet ''Elmina'' (''São Jorge da Mina'', senere ''St. George d‘Elmina'').<ref>Henningsen, s. 108</ref> Området udgjorde på daværende tidspunkt ikke nogen samlet enhed men var opsplittet i en række større og mindre kyst- og indlandsnationer med vekslende opbygningning.
== Historie ==
Den europæiske kontakt med Guldkysten begyndte allerede i 1471, da portugisiske søfolk, der søgte en søvej til Indien, nåede et område, som det kaldte Guldkysten. Nogle år senere, i 1482 opførte de fortet ''Elmina'' (''São Jorge da Mina'', senere ''St. George d‘Elmina'').<ref>Henningsen, s. 108</ref> Området udgjorde på daværende tidspunkt ikke nogen samlet enhed men var opsplittet i en række større og mindre kyst- og indlandsnationer med vekslende opbygning.
 
Først senere fandt andre europæere vej til området: i 1553 nåede engelske søfolk frem, og i 1593 nåede også hollænderne frem. Dermed opstod der et modsætningsforhold mellem de europæiske lande, og i 1637 erobrede hollænderne ''Elmina''<ref name="He 110">Henningsen, s. 110</ref> og de øvrige portugisiske poster i 1642. Hollænderne blev derved for en tid dominerende på kysten. I 1647 nåede også svenske søfolk frem, og efter endnu et par heldige togter lod svenskerne oprette en handelsstation, ''[[Carolusborg]]'' ved Cape Coast, i 1657<ref name="He 110"/>; senere oprettede de nye handelsposter i området.