Dorset-kulturen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
ændret norske til danske og islandske navneformer
mNo edit summary
Tags: Visuel redigering Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 8:
== Et folk før inuitterne ==
 
Dorset-kulturen var en kultur ældre end Thule-kulturen i det arktiske [[Nordamerika]]. Iniuitiske legender nævner ''Tunitt'' (ental ''Tuniq'') eller ''Sivullirmiut'' («De første indbyggere»), som blev fordrevet af inuitterne. I henhold til [[myte]]rne var de «giganter», et folk som var højere og stærkere end inuitterne, men de blev skræmte fra bostedet og trak sig bort fra de indtrængende inuitter. Medlemmer af dette folkeslag var sandsynligvis dem, som de [[norrøn]]e indbyggere på Grønland kaldte for [[skræling]]er, da de kom langt nok nordnordpå til, at de mødtes.
 
Dorset-kulturen omtales som et folk, som havde en perfekt forståelse af deres lokale miljø, som de delte med de nykommende inuitter, men de havde en dårligere teknologi. De havde hverken [[hundeslæde]]r, tilpassede skindbåde som [[kajak]]ken eller [[harpun]] med modhager. Det er derfor sandsynligt, at Dorset-kulturen havde dårligere forudsætninger for at møde det dårligere klima, der indtraf i slutningen af [[1400-tallet]], og som kaldes for [[den lille istid]], da havpattedyrene søgte nye opholdssteder. Det var de samme klimaændringer, som sandsynligvis bevirkede, at [[nordboerne]] på Grønland uddøde.
 
Der synes ikke at have været en genetisk forbindelse mellem Dorset-kulturen og [[Thule-kulturen]] (forløberen for nutidens inuitter), hvilket antyder, at førstnævnte blev fuldstændig erstattet og til sidst udslettet. Dorset-kulturen var nok alligevel en fjern slægtning til de moderne inuitter, en folkegruppe som var kommet til det arktiske Nordamerika tidligere end Thule-kulturen, men fra et fælles ophav langt tilbage i tiden.