Spinet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m småret + kat
Linje 1:
Et '''spinet''' er iet musikinstrument i [[cembalo]]familien. Det er et tasteinstrument med strenge, men i modsætning til cembaloet er strengene placeret på skrå af tastaturet, hvilket giver et vingeformet og kompakt instrument. Spinettet kendes fra bla. [[Italien]], [[Frankrig]] og [[England]], hvor det var populært som et husinstrument i det 17. og 18. århundrede.[[Image:800px-Epinette Rouaud.JPG|thumb|Moderne spinet efter fransk forbillede fra 18. årh.]]
 
Ordet "spinet" stammer sandsynligvis fra latin ''spina'' (torn), og må hentyde til knipsemekanismen i cembalofamilien, hvor instrumenterne anvender et plektrum til at frembringe lyden. I Frankrig henviser ordet ''epinette'' ofte til enhver form for instrument i cembalofamilien langt op i det [[17. århundrede]], mens ''spinet'' i flanderen henviser til et [[virginal]], hvor tastaturet er til venstre i modsætning til [[muselar]]et, hvor det er til højre på fronten af instrumentet.
 
Spinettet har normalt ét manual og et 8' register. Klangen er den samme på cembaloet, men ofte mere velegnet til mindre rum, enten som soloinstrument eller som [[akkompagnement]] til en soloist[[solist]].
 
Spinettets største popularitet var i England, hvor der i det [[18. årh.århundrede]] byggedes fint finerede eller massive instrumenter af valnød.
 
[[Kategori:Musikinstrumenter]]