Enhedslisten: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Ret/tilf. farver
No edit summary
Tags: Tilbagerullet Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 37:
|website = [http://www.enhedslisten.dk/ enhedslisten.dk]
}}
'''Enhedslisten – De Rød-Grønne''', i daglig tale '''Enhedslisten''', er et [[Danmark|dansk]] [[socialisme|socialistisk]]<ref name="Nordsieck">[http://www.parties-and-elections.eu/denmark.html Parties and Elections in Europe: The database about parliamentary elections and political parties in Europe, by Wolfram Nordsieck] {{en sprog}}</ref> [[politisk parti]], der er det mest venstreorienterede parti i [[Folketinget]]. Partiets formål er at arbejde for skabelsen af et socialistisk demokrati i Danmark, samt at sikre samarbejde på venstrefløjen.<ref>[http://www.enhedslisten.dk/vedtaegter Enhedslistens vedtægter]</ref> Partiets målsætning er en afskaffelse af [[privat ejendomsret|den private ejendomsret]] til [[produktionsmidler]]ne og indførelse af et [[klassekamp|klasseløst]] samfund<ref name="pol20110908">[https://politiken.dk/indland/politik/art5025088/Enhedslisten-%C3%B8nsker-et-klassel%C3%B8st-kommunistisk-samfund "Enhedslisten ønsker et klasseløst, kommunistisk samfund", Politiken, 8. september 2011]</ref><ref>[http://www.enhedslisten.dk/principprogram ''"¨En socialisme, der peger frem mod et klasseløst/kommunistisk samfund. Dvs. et samfund, hvor den enkeltes frie udvikling er betingelsen for alles frie udvikling, og et samfund hvor enhver yder efter evne og nyder efter behov."'']</ref> baseret på [[demokratisk socialisme]],<ref>Demokratisk socialisme er ikke det samme som "socialdemokrati". DemokratiskEnhedslistens socialismeideologi er et udtryk, som bruges til at skelne det fra kommunisme, som er blevet betegnelsen for socialistiske diktaturer. [http://www.enhedslisten.dk/enhedslistens-principprogram Enhedslistens principprogram]: ''"Demokrati betyder for os folkets magt. Socialismen skal udvide de demokratiske rettigheder og de personlige og kollektive frihedsrettigheder og gøre dem reelle – ikke indskrænkedemokratisk demsocialisme, sommen vikommunistisk tidligere har set det gjort i socialismens navn."''</ref> [[solidaritet (sammenhold)|solidaritet]] og [[økologi]]socialisme.
 
Enhedslisten blev dannet som et samarbejde mellem [[Venstresocialisterne]] (VS), [[Danmarks Kommunistiske Parti]] (DKP) og [[Socialistisk Arbejderparti]] (SAP) i [[1989]]. To år efter blev listen omdannet til et egentligt parti. Samme år blev [[Kommunistisk Arbejderparti]] optaget i Enhedslisten.<ref name="Historie"/> I 2014 tilsluttede en ny forening, [[Socialisten (forening i Enhedslisten)|Socialisten]], sig også partiet.<ref>[http://modkraft.dk/artikel/udbrydere-fra-socialistisk-standpunkt-vil-ind-i-enhedslisten Udbrydere fra Socialistisk Standpunkt vil ind i Enhedslisten] – modkraft.dk, 2014-03-26</ref> Omvendt har [[Internationale Socialister]] været en del af Enhedslisten, men udtrådte af samarbejdet i januar 2015.
Linje 43:
Enhedslisten har som det eneste parti i Folketinget ingen formand, men ledes i stedet kollektivt; dog er [[Pernille Skipper]] [[politisk ordfører]] og dermed [[de facto]] leder i Folketingsgruppen.<ref>{{cite web |url=https://jyllands-posten.dk/politik/ECE8630527/johanne-schmidtnielsen-stopper-som-frontfigur-i-el/ |title=Johanne Schmidt-Nielsen stopper som frontfigur i EL |publisher=Jyllands-Posten |author= |date=4. maj 2016 }}</ref> Enhedslisten har ingen egentlig ungdomsorganisation, men henviser siden 2001 til [[Socialistisk UngdomsFront]] (SUF), som har en samarbejdsaftale med Enhedslisten.
 
Partiets [[partibogstav|listebogstav]] er Ø. I [[Folketinget]] anvendes forkortelsen ''EL'', i pressen sommetider også ''Enh.'' eller, ''Enhl.'' , og “kommunisterne”.
 
== Politisk og ideologisk position ==