Bjørnetjeneste: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Ændret stavefejl (fra bjørnetjenste til bjørnetjeneste)
Linje 6:
 
==Pendulord==
[[Dansk Sprognævn]] har ofte beskrevet ''"bjørnetjeneste''" som et [[pendulord]], idet det har været hævdet, at mange benytter udtrykket i betydningen '"en meget stor tjeneste'", og ordet er derfor også blandt ikke-fagfolk blevet selve prototypeeksemplet[[prototype]]eksemplet på et pendulord.
 
Imidlertid er det fra 2010 omdiskuteret, om ordet overhovedet lever op til kriterierne for et pendulord, da der kun er dokumenteret ganske få eksempler på den nye betydning i aktiv brug.<ref>[http://www.dr.dk/arkivP1/Sprogminuttet/Udsendelser/2010/10/22144858.html ''Er bjørnetjenesten en and?'', Sprogminuttet 3. december 2010]</ref>" Et af de få eksempler er fra [[Søndagsavisen]] 1992, som er det eneste, der omtales i [[Den Danske Ordbog]], og den angiveligt nye betydning omtaltes derefter i en artikel i ''[[Weekendavisen]]'' [[4. februar]] [[1994]].
 
Siden er ordet ganske vist omtalt vidt og bredt i den nye betydning, men denne synes stort set altid at optræde i [[metasprog]], altså i situationer, hvor der tales ''om'' den nye betydning, ikke hvor betydningen faktisk bruges.
 
Sprognævnet har da også siden [[2010]] nedtonet brugen af ''"bjørnetjeneste''" som eksempel på et pendulord.
 
Den Dansk Ordbog har nu medtaget ''[https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=bj%C3%B8rnetjeneste bjørnetjeneste]'' med begge betydninger, men nævner selv at brugen af bjørnetjeneste som "en stor/god tjeneste" er ukorrekt.
 
== Kilder ==