Det Forenede Kongerige Storbritannien og Irland: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
fix infoboks
m typo
Linje 84:
 
[[Fil:Daniel O'Connell - Project Gutenberg 13103.jpg|thumb|Daniel O'Connell bidrog til en kraftig svækkelse af unionen]]
I [[1829]] kom den katolske frigørelse atter i centrum efter en kampangnekampagne ledet af [[Daniel O'Connell]], et parlamentsmedlem for [[Clare (grevskab)|Clare]] som ikke kunne aflægge ''[[Oath of Supremacy]]'' af religiøse grunde. Dette kom for sent til at det vækkede ny entusiasme for unionen; i stedet så den katolske befolkning det som det mest negative med det gamle parlamentet nu var fjernet, og man nu kunne genoprette et irsk parlament med deltagelse fra begge religiøse grupper. Dermed fulgte fra 1829 et stadig stærkere krav om et eget irsk parlament. Denne kampagne lykkedes ikke; unionen blev ophævet af andre grunde.
 
Senere irske ledere, som [[Charles Stewart Parnell]], drev kampagner for en anden styreform, ''[[Home Rule]]'', hvor Irland ville være en [[autonomi|autonom]] enhed indenfor kongeriget. Dette blev næsten opnået under statsminister [[William Ewart Gladstone]] i [[1880'erne]], men forslaget blev nedstemt i parlamentet, og sagen blev lagt i dvale da [[Det konservative parti (Storbritannien)|de konservative]] kom til magten. Den stadige udsættelse af spørgsmålet var en grobund for øget politisk vold og et krav om fuld uafhængighed.