Tvilum Kirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Fjernet ubrugelig viden
Tags: Manuel tilbagerulning Visuel redigering
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 57:
}}
'''Tvilum kirke''' ligger ved [[Gudenå]]en i [[Tvilum Sogn]], Tidligere [[Gjern Kommune]], [[Gjern Herred]], [[Skanderborg Amt]], nu [[Silkeborg Kommune]], Århus Stift.
Præst siden medio 2020 er Kristoffer Uhre Knattrup.
 
Kirken er den sidste rest af et [[Augustinerordenen|augustinerkloster]], der blev grundlagt i midten af [[1200-tallet]] og var viet til [[Jomfru Maria]]. Kirken har dannet nordfløjen til [[kloster]]et og står som et langhus uden tilbygninger opført i [[munkesten]]. De to østlige fag stammer fra midten af 1200-tallet. I slutningen af 1200-tallet blev den vestlige del af kirken opført. I østgavlen ses en korsblænding flankeret af rundbuede højblændinger. I vestmuren er indmuret to [[romansk stil|romanske]] [[tympanon]]er, som man har opbevaret på [[Tvilumgård]] og som formodentlig stammer fra den nu nedbrudte [[Ladegårdskirke]].
 
Klosterkirken har været nordfløj i et ret omfattende klosteranlæg, der er grundlagt ved Gudenåen, formodentlig for at lette transporten af byggematerialer, som i [[middelalder]]en blev fragtet ad vandveje, da vejene ikke kunne passeres med tunge læs. Placeringen ved Gudenåen har også været gunstig for transport til og fra klosteret, dog er bygningerne ikke placeret direkte ved Gudenåen, hvilket kunne tyde på, at klosteret har haft en [[vandmølle]], der kunne trække tærskeværk og møllehjul. Datidens [[munk]]e havde teknisk viden og kunne konstruere vandmøller, der kunne udføre arbejde, som tidligere var blevet udført ved håndkraft. Dette gav klostrene en fordel i forbindelse med deres selvforsyning og gjorde dem samtidig vigtige i lokalområdet.
 
== Udgravninger ==
[[Fil:Tvilum09.JPG|thumb|[[Tympanon]] indsat i nordmuren]]