Planetarium (København): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Ændring af navn
tidligere navn i intro, exit forsøg på eksternt link i teksten, fonden med bindestreg som på cvr
Linje 14:
| network =
}}
'''Planetarium''' (tidligere '''Tycho Brahe Planetarium''') nogle gange omtalt som '''Planetariet''' er et [[planetarium]], der ligger i [[København]] ved den sydlige ende af [[Skt. Jørgens Sø]]. Det åbnede i 1989 og er opkaldt efter den danske [[astronom]] [[Tycho Brahe]].
 
== Historie ==
[[Planetarium.dk|Planetarium]] er bygget på den grund, hvor spillestedet [[Saltlageret (København)|Saltlageret]] lå før for enden af St. Jørgens Sø. Det økonomiske grundlag blev skabt i 1983, da ægteparret Bodil og Helge Pedersen donerede 50 mio. kr til opførelsen af et planetarium i København. Bygningen er tegnet af arkitekt [[Knud Munk]]. Grundstenen blev lagt [[22. februar]] [[1988]], og [[1. november]] [[1989]] slog planetariet dørene op for publikum. Første film, der blev vist, var 'Rejsen i rummet'. Planetarium er opført for midler doneret af Bodil og Helge Pedersen til [[Uraniafonden|Urania -Fonden]], som stod for byggeriet. Cylinderen i bygningen har en højde på 38 meter, og taget er skråt afskåret ned mod søen.
 
Planetarium er en stor turistattraktion i København, og allerede i [[april]] [[1991]] havde det haft sin gæst nr. 1.000.000. Siden er besøgstallet faldet og er nu på ca. 250.000 om året.