Eksternalitet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m +Kategori:Økonomisk terminologi +små tastefejl ; desuden : er Friedrich Hayes måske Friedrich Hayek ? ; og uklart: "Eksternaliteter behøver dog hverken være lokale alle lokale. ..." ?
Druen (diskussion | bidrag)
m rettet småfejl
Linje 1:
I [[økonomi]] er en '''eksternalitet''' en ''omkostning'' eller ''gevinst'' som (eksterne) personer uden for den økonomiske transaktion på [[marked]]et påføres. En eksternalitet er '''negativ''', hvis den sænker den andens velfærd. Der er typisk negative eksternaliteter forbundet med en [[fælles ressource]]. En eksternalitet er '''positiv''' hvis den hæver den andens velfærd. Der er typisk posivepositive eksternaliteter forbundet med et [[offentligt gode]].
 
Der er ''ikke'' tale om en eksternalitet, hvis et individ på et marked efterspørger mere af en vare, således at prisen presses op, hvilket sænker andre køberes velfærd, da denne påvirkning også er en del af den økonomiske transaktion på markedet.
Linje 6:
* En galende [[hane]] er en ''negativ'' eksternalitet, fordi naboer forstyrres af støjen tidligt om morgenen. Haneejeren bærer ikke den fulde omkostning ved dette, og tager derfor ikke nok forholdsregler i forbindelse med at begrænse hanens galen.
* [[Grundforskning]] skaber en ''positiv'' eksternalitet, da for eksempel beviset for en ny [[matematisk]] sætning kan bruges af alle, og ikke kun ham eller hende, der beviste den. (Se dog [[patent]]er).
*[[Forurening]] er et klassisk eksempel på en ''negativ'' eksternalitet, da omkostningerne som forårsages af en virksomheds produktion typisk ikke påfalderpå falder virksomheden, og de derfor ikke tænker på at minimere deres forurening.
 
Nogle [[laissez-faire]] [[økonom]]er såsom [[Friedrich Hayes]] <!-- [[Friedrich Hayek]] ? -->og [[Milton Friedman]] refererer til eksternaliteter som "naboeffekter" og "spillover effekter". Eksternaliteter behøver dog hverken være lokalesmå alle lokale.(?<<<=== uklar formulering eller tastefejl i forlæget). &nbsp; Går man uden for den bredt definerede liberale økonomiske tradition, ser bl.a. [[marx]]ister eksternaliteter snarere som reglen end som undtagelsen. Dette bunder i en analyse af den [[Kapitalisme|kapitalistiske]] produktionsform, hvor fokus er, at produktionen er blevet socialiseret (samfundsomspændende), mens beslutningstagningen stadig er individuel. Som løsning fremfører marxister tit en [[demokratisk planlagt økonomi]] som en altafgørende del af [[socialisme]]n.
 
== Velfærdseffekter af eksternaliteter ==
Eksternaliteter spiller også en afgørende rolle i [[velfærdsteori]]en. Da købere og sælgere på et marked ikke tager højde for eksternaliteter, skævvrides ligevægten i forhold til det sociale optimum. Dette ses klart i et udbuds/efterspørgsels-[[diagram]], hvis de sociale kurver også indtegnes.
 
Nogle [[laissez-faire]] [[økonom]]er såsom [[Friedrich Hayes]] <!-- [[Friedrich Hayek]] ? -->og [[Milton Friedman]] refererer til eksternaliteter som "naboeffekter" og "spillover effekter". Eksternaliteter behøver dog hverken være lokale alle lokale.(?<<<=== uklar formulering eller tastefejl i forlæget). &nbsp; Går man uden for den bredt definerede liberale økonomiske tradition, ser bl.a. [[marx]]ister eksternaliteter snarere som reglen end som undtagelsen. Dette bunder i en analyse af den [[Kapitalisme|kapitalistiske]] produktionsform, hvor fokus er, at produktionen er blevet socialiseret (samfundsomspændende), mens beslutningstagningen stadig er individuel. Som løsning fremfører marxister tit en [[demokratisk planlagt økonomi]] som en altafgørende del af [[socialisme]]n.
 
[[Billede:Eksternalitet.JPG|center|400px]]