Balthasar Münter (1735-1793): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Tilføjer skabelonen {{gravsted.dk}}. Hvis den står forkert, må du meget gerne flytte den. Virker den ikke og kan du ikke rette den, så må du meget gerne slette den.
Linje 31:
Han var søn af [[købmand]] Lorentz Münter i dennes andet ægteskab med Christine født Kayser. Barndomshjemmet var anset og velhavende; men ved ulykkelige tidsforhold forvandledes velstanden pludselig til stor armod, da sønnen var tolv år gammel. Dette ansporede den opvakte dreng til at vise ufortrøden flid i sin skolegang. 1754 kom han med fortrinlige kundskaber fra gymnasiet i Lybek til [[Friedrich-Schiller-Universität Jena|universitetet]] i [[Jena]], hvor han allerede 1757 fik ansættelse som [[docent]] i det filosofiske fakultet. Hans ønske var kun rettet på en akademisk lærervirksomhed. Han havde indledet underhandlinger om at komme med i det selskab af lærde, som [[Frederik 5.|Frederik V]] udsendte til [[Arabien]]; men en opfordring fra hertugen i [[Gotha]] om at modtage ansættelse i nævnte stad som hofdiakon og præst ved [[Vajsenhus]]et i denne by (1760) mente han ikke at kunne afslå, og nu førtes han ind på en helt ny bane. Det var nogle taler, Münter havde holdt i en art [[frimurerloge]], som havde skaffet ham hertugens yndest.
 
Samme år han blev præst, ægtede han den 18-årige Magdalene Ernestine Sophia Friedriche von Wangenheim, barnefødt i Gotha (22. august 1808 i København). Tre år virkede han i Gotha, da han 1763 forfremmedes til [[superintendent]] i [[Tonna]], der også hørte til fyrstendømmet Gotha. Her følte han sig meget tilfreds; men da han 1764 aflagde et besøg i sin fødeby Lybæk og ved den lejlighed prædikede, var der blandt hans tilhørere nogle fra [[København]], som lærte ham at kende. Disse bevirkede, at han ved Dr.[[Eberhard HaubersDavid Hauber]]s død 1765 blev valgt til dennes eftermand som andenpræst ved [[Sankt Petri Kirke]] i København, hvor han da året efter rykkede op til sognepræst og forblev i denne stilling til sin død. Ved [[Christian 7.|Christian VII's]] [[salving]] 1767 fik han den teologiske [[doktorgrad]].
 
== Skriftlig virksomhed ==